Oray

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Oray
Temporal range: Cretaceous - Kiwari
Vipera palaestina
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Sauropsida
Order: Squamata
Suborder: Serpentes
Linnaeus, 1758
Superfamili jeung Kulawarga
Aniliidae
Anomochilidae
Boidae
Bolyeriidae
Cylindrophiidae
Loxocemidae
Pythonidae
Tropidophiidae
Uropeltidae
Xenopeltidae
Anomalepididae
Leptotyphlopidae
Typhlopidae
Acrochordidae
Atractaspididae
Colubridae
Elapidae
Hydrophiidae
Viperidae

Oray, ogé katelah ophidian, mangrupakeun réptil teu sukuan (getih tiis) nu deukeut pancakakina jeung kadal, nu ngahiji dina ordo Squamata. Aya ogé sababaraha spésiés kadal nu teu sukuan nu saliwat mah mirip oray, tapi lain.

Resep ka oray disebut ofiofilia, sedengkeun sieun ka oray disebut ofidiofobia.

Téori évolusi[édit | sunting sumber]

Filogeni oray can pati jéntré, sabab kurangna catetan fosil alatan leutik jeung gampang ancurna rorongkong oray. Tapi, dumasar morfologina, aya kasapukan yén oray téh diturunkeun ti karuhun nu kawas kadal. Panyangka ieu lajeng didukung ku hasil panalungtikan dina widang genetika jeung biokimia.

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Daptar kulawarga Serpentes.

Ordo: Squamata

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Romulus Whitaker (éd. Ing.); alihbasa Tamil ku O.Henry Francis (1996). நம்மை சுட்ரியுள்ள பாம்புகள் (Oray di sabudeureun Urang, Tamil), National Book Trust. ISBN 81-237-1905-1.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg