Hurang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Udang
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Crustacea
Class: Malacostraca
Order: Decapoda
Suborder: Pleocyemata
Infraorder: Caridea
Dana, 1852
Superfamili

Alpheoidea
Atyoidea
Bresilioidea
Campylonotoidea
Crangonoidea
Galatheacaridoidea
Nematocarcinoidea
Oplophoroidea
Palaemonoidea
Pandaloidea
Pasiphaeoidea
Procaridoidea
Processoidea
Psalidopodoidea
Stylodactyloidea

Hurang nya éta sato anu hirup di cai hususna walungan, sagara, atawa danau. [1] Hurang bisa kapanggih di ampir kabéh "kuyumbang" cai anu ukuranana badag boh cai tawar, cai payau, boh cai asin dina jejero variatif, ti deukeut permukaan nepi ka sawatara rébu méter di handapeun permukaan. [1] Hurang dawam dijadikeun kadaharan sagara (seafood).[1]

Jenis-jenis Hurang[édit | sunting sumber]

Hurang jerbung disebut ogé hurang bodas “ White Shrimp “. Ciri-cirina antara séjén: kulitna ipis sarta leueur, warna bodas rada konéng jeung bintik héjo sarta aya anu boga warna konéng kabeureum-beureuman. Hurang ieu miboga jenis-jenis séjén kawas: Hurang Peci, Hurang Awi, Hurang Banana. [1]

Hurang ieu boga warna héjo semu hideung jeung gurat coklat, kulit sarta sukuna rada beureum, corak warnana kawas kembang. [1]

Hurang ieu kulitna kandel sarta teuas, boga warna héjo semu biru jeung gurat anu leuwih poék, aya ogé anu boga warna rada beureum jeung gurat coklat beureum.[1]

  • Hurang Cokong / Tokal / Gantar / Fresh Water ( Macrobrachium sp )

Hurang ieu téh hurang cai tawar. Warnana rupa-rupa, aya anu héjo semu biru, héjo semu coklat, konéng semu coklat sarta berbercak kawas hurang windu tapi bentukna leuwih buleud. [1]

Hurang ieu kulitna kandel sarta garihal, warnana beureum ngora rada konéng. [1]

Hurang ieu leutik-leutik, anu pangbadagna ukuranana 31 – 40 buntut/lb. Warnana héjo kalayan gurat-gurat konéng sarta bodas. Aya ogé anu boga warna konéng jeung gurat coklat sarta bodas.[1]

Kaasup jenis hurang ieu téh hurang peci anu warnana leuwih poék sarta totol-totol hideung sarta hurang dogol anu kelir kulitna beureum semu coklat. [1]

Hurang ieu kawas “ Lobster “ tapi ukuranana leuwih leutik sarta kulitna leuwih beyé sarta rada garihal. Warna kulit semu coklat.[1]

Hurang ieu kawas hurang sikat tapi ukuranana aya anu badag sarta kulitna teuas. Warnana aya rupa-rupa, aya anu héjo, coklat, coklat semu beureum sarta hideung semu biru, biasana totol-totol bodas, beureum atawa coklat, disebut ogé Lobster.[1]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Hurang leuwih alus didahar sabada olahraga sabab ngabogaan protein anu rendah lemak.[2] Kolesterol anu aya dina hurang alus pikeun jelma anu sok olahraga utamana olahraga angkat beusi.[2] Hurang miboga antioksidan pikeun nyingkahan panyakit kanker, rontok nepi ka botak, jeung obesitas.[2] Sakabeh ieu sabab hurang miboga vitamin anu gedé nya éta vitamin B12 jeung vitamin D.[2] Pamungkas hurang miboga asam lemak omega3 pikeun ngajadikeun awét ngora, ngajagaan tembok dinding pembuluh darah tina radikal bebas, nyingkahan panyakit jantung. [2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l (id)jenis-jenis udang (diaksés tanggal 30 Oktober 2011)
  2. a b c d e (id)manfaat mengkonsumsi udang (diaksés tanggal 30 Oktober 2011)


Nulis.jpg