Ucing

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ucing
Ucing
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mamalia
Order: Karnivora
Family: Felidae
Genus: Felis
Species: F. catus
Ngaran binomial
Felis catus
Linnaeus, 1758
Sinonim

Felis lybica invalid junior synonym

Ucing mangrupakeun mamalia karnivora leutik nu ilaharna jadi sato ingonan pikeun manusa, boh salaku sato cooeun atawa pikeun nyingsieunan beurit. Ieu sato geus dalit jeung manusa sahenteuna salila 9.500 taun[1].

Salaku prédator, ucing ngamangsa leuwih ti saréwu spésiés sasatoan pikeun kadaharanana.

Anatomi jeung morpologi[édit | sunting sumber]

Gambaran anatomi ucing sacara umum

Gumantung kana spésiésna, awak ucing beuratna 2,5 - 7 kg. Tapi, sababaraha spésiés budidaya, misalna Maine Coon, bisa nepi ka 11,3 kg. Malah, mun parabna kaleuleuwihi mah beuratna bisa nepi ka 23 kg. Sabalikna, aya ogé ucing pangleutikna nu kungsi kalaporkeun beuratna kurang ti 1,8 kg[2].

Sakumaha mamalia lianna, ucing miboga tujuh cervical vertebrae, tilu welas thoracic vertebrae (manusa boga salosin), tujuh lumbar vertebrae (manusa boga lima), tilu sacral vertebrae (manusa boga lima sabab bipedal), sarta 22/23 caudal vertebrae (manusa boga 3-5, ngahiji jadi coccyx).

Ras Ucing[édit | sunting sumber]

Dumasarkeun kana kaayaan buluna ras ucing kabagi 5 bagian nya éta [3] :

  1. Bulu pendék
  2. Bulu sedeng
  3. Bulu campuran (pendek jeung panjang)
  4. Bulu panjang
  5. Bulu campuran

Bulu pendék

  • Exotik mangrupa variasi tina ras bulu pendék. [3]
  • Chartreux, Russian Blue jeung Korat. Tilu ras ieu miboga warna bulu anu sarua nya éta biru atawa hauk. katilu ras ieu mangrupa ras asli, tapi béda asal daérahna, saperti Chartreux anu aslna ti Prancis, Russian Blue asalna ti Rusia, jeung Korat ti Thailand. [3]
  • Manx jeung Japanese Bobtail. Max mangrupa ras anu teu boga buntut, sedengkeun japanese bobtail miboga rupa buntut anu ahéng.[3]
  • Egyptian Mau, Ocicat, California Spangled, Bengal[3]
  • Siamese jeung Burmese.Kadua ras ieu téh asalna ti Thailand [3]
  • British shorthair, European Shorthair, jeung American Shorthair[3]
  • Abyssinian'' dipercaya yén ras ieu ras paling kolot mangrupa ras katurunan Mesir Kuno.[3]

Ucing dina kabudayaan Sunda[édit | sunting sumber]

Dina kabudayaan Sunda, aya babasan jeung paribasa nu ngandung kecap ucing saperti ngabudi ucing, kawas ucing gering, kawas ucing jeung anjing, heunceut ucingeun.

Dina carita Sunda oge aya carita ngeunaan ucing saperti "candramawat", nyaeta ucingna Nini Anteh anu aya di bulan.


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Oldest Known Pet Cat? 9500-Year-Old Burial Found on Cyprus". National Geographic News. 8 April 2004. Diakses pada 6 Maret 2007. 
  2. "DWARF, MIDGET AND MINIATURE CATS". Diakses pada 6 Maret 2007. 
  3. a b c d e f g h Susanty, Yuliana.Memilih dan Merawat Kucing Kesayangan. Agromedia Pustaka.Jakarta Selatan 2007

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
Wikispecies
Wikispecies mibanda émbaran ngeunaan

Isu kawarasan[édit | sunting sumber]

Unak-anik[édit | sunting sumber]


Crystal Clear app babelfish.png