Analisis varian

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik, analisa varian (ANOVA) nyaeta kumpulan model statistik sarta prosedur nu pakait nu ngabandingan mean ku nukerkeun sakabeh varian observasi kana sababaraha bagian. Teknik analisa varian mimiti diwanohkeun ku statistikawan jeung ahli genetik Ronald Fisher dina taun 1920-an sarta 1930-an. Aya tilu kelas konsep model nyaeta:

  • Model efek-fixed nu nganggap yen data asalna tina populasi normal nu mibanda nilai mean beda.
  • Model efek-random nu nganggap yen data dijelaskeun sacara hirarki ku bedana populasi nu beda dina konstrain hirarki.
  • Model campuran nu ngajelaskeun kaayan boh efek fixed atawa random aya.

Teknik dasarna nyaeta ngabagi total jumlah kuadrat kana sababaraha komopen pakait kana efek dina model. Contona, rek nembongkeun ANOVA sederhana ku make hiji perlakuan dina tingkat nu beda. (Lamun tingkat perlakuan bisa diitung sarta efekna linier, analisa régrési liniér bisa dipake).

SS_{\hbox{Total}} = SS_{\hbox{Error}} + SS_{\hbox{Treatments}}

Jumlah tingkat kabebasan (disingkat df) bisa dibagi-bagi ku cara nu sarua sarta hususna dina sebaran chi-kuadrat nu ngajelaskeun hubungan jumlah kuadrat.

df_{\hbox{Total}} = df_{\hbox{Error}} + df_{\hbox{Treatments}}

Model fixed-efek[édit | sunting sumber]

Model fixed-efek analisa varian dipake keur kaayaan dimana nu ngagawekeun percobaan ngabogaan sababaraha perlakuan dina percobaanna, unggal percobaan ngan mangaruhan kana mean sebaran normal tina variabel nu mangaruhan tadi.

Model efek-random[édit | sunting sumber]

Model efek-random dipake keur ngajelaskeun kaayaan beda nu teu bisa dibandingkeun dina percobaan. Conto sederhana nyaeta estimasi mean teu dipikanyaho numana individu kabehanna beda. Dina kasus ieu, variasi antara individu ngabingungkeun kana alat observasi.

Tingkat kabebasan[édit | sunting sumber]

Tingkat kabebasan nunjukeun wilangan observasi efektip nu mere pangaruh kana jumlah kuadrat dina ANOVA, jumlah total observasi dikurangan ku jumlah konstrain linier dina data.

Tes kapercayaan[édit | sunting sumber]

Analisa varian nuju kana tes kapercayaan statistik make sebaran-F Fisher.

Tempo oge: ANCOVA MANOVA