Basa Dzongkha

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Dzongkha
Dzongkha-02.svg
Dipaké di Butan, Sikkim (India)
Jumlah panyatur 170.000 (2006)
Rungkun basa Sino-Tibet
Aksara Aksara Tibét
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Butan Butan
Diatur ku Komisi Pamekaran Dzongkha
Kode-kode basa
ISO 639-1 dz
ISO 639-2 dzo
ISO 639-3 either:
dzo — Dzongkha
adp — Adap
Dzongkha native language districts.svg
Peta distrik di Butan di mana wewengkon anu urangna maké Basa Dzongkha salaku basa asli diwarnaan konéng.

Dzongkha (རྫོང་ཁ་; Wylie: rdzong-kha, Jong-kă), sok disebut ogé Ngalopkha, nyaéta basa resmi Butan.[1] Kecap "dzongkha" hartina "basa (kha) anu dipaké di dzong". Dzong nyaéta biara anu rupana kawas bénténg anu raloba diwangun di Butan ku Shabdrung Ngawang Namgyal dina abad ka-17.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dzongkha sarta dialék-dialékna téh minangka basa asli di 8 distrik di Butan beulah kulon, nyaéta Phodrang, Punakha, Thimphu, Gasa, Paro, Ha, Dagana, jeung Chukha).[2] Aya ogé sababaraha panyatur Dzongkha di Kalimpong, India, anu baréto mangrupa bagian ti Butan, nanging kiwari asup kana Benggala Kulon, India. Pangajaran Dzongkha wajib di sadaya sakola di Butan. Basa Dzongkha mangrupa lingua franca di sababaraha distrik di Butan beulah kidul jeung wétan di mana basa ieu sanés basa asli masarakatna. Pilem Butan taun 2003, Travellers and Magicians, mangrupa salah sahiji conto pilem anu dimaénkeun dina basa Dzongkha.

Panulisan[édit | sunting sumber]

Basa Dzongkha ilaharna ditulis dina Aksara Tibét vérsi Butan nu disebut Joyi (mgyogs yig) jeung Joshum (mgyogs tshugs ma). Buku-buku dina basa Dzongkha sacara husus dicitak dina Aksara Ucan.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Contain Indic text

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Constitution of the Kingdom of Bhutan. Art. 1, § 8" (PDF). Government of Bhutan. 18 Juli 2008. Diakses pada 1 Januari 2011. 
  2. (1998) Dzongkha, Leiden, The Netherlands: Research CNWS, School of Asian, African, and Amerindian Studies, Leiden University.

Pustaka[édit | sunting sumber]

  • van Driem, George (2007). Encyclopedia of the World's Endangered Languages, 294–295, Routledge.
  • van Driem, George L, Karma Tshering of Gaselô (collab) (1998). Dzongkha, Leiden: Research School CNWS, School of Asian, African, and Amerindian Studies. - A language textbook with three audio compact disks.
  • van Driem, George (1992). The Grammar of Dzongkha, Thimphu, Bhutan: RGoB, Dzongkha Development Commission (DDC).
  • van Driem, George (1991). Guide to Official Dzongkha Romanization, Thimphu, Bhutan: Dzongkha Development Commission (DDC).
  • van Driem, George (n.d.). The First Linguistic Survey of Bhutan, Thimphu, Bhutan: Dzongkha Development Commission (DDC).
  • Dzongkha Development Authority (2005). English-Dzongkha Dictionary (ཨིང་ལིཤ་རྫོང་ཁ་ཤན་སྦྱར་ཚིག་མཛོད།), Thimphu: Dzongkha Development Authority, Ministry of Education.
  • Imaeda, Yoshiro (1990). Manual of Spoken Dzongkha in Roman Transcription, Thimphu: Japan Overseas Cooperation Volunteers (JOCV), Bhutan Coordinator Office.
  • Mazaudon, Martine. 1985. “Dzongkha Number Systems.” S. Ratanakul, D. Thomas & S. Premsirat (eds.). Southeast Asian Linguistic Studies presented to André-G. Haudricourt. Bangkok: Mahidol University. 124-57
  • Mazaudon, Martine & Boyd Michailovsky. 1988. “Lost syllables and tone contour in Dzongkha (Bhutan).” David Bradley, Eugénie J.A. Henderson & Martine Mazaudon (eds.). Prosodic analysis and Asian linguistics: to honour R.K. Sprigg. (Pacific Linguistics, Series C-104). 115-36
  • Mazaudon, Martine & Boyd Michailovsky. 1989. “Syllabicity and suprasegmentals: the Dzongkha monosyllabic noun.” D. Bradley et al. (eds.). Prosodic analysis and Asian linguistics: to honour R.K. Sprigg. Canberra. (Pacific Linguistics). 115-36
  • Michailovsky, Boyd. 1989. “Notes on Dzongkha orthography.” D. Bradley et al. (eds.). Prosodic analysis and Asian linguistics: to honour R.K. Sprigg. Canberra. (Pacific Linguistics). 297-301
  • Tournadre, Nicolas. 1996. “Comparaison des systèmes médiatifs de quatre dialectes tibétains (tibétain central, ladakhi, dzongkha et amdo).” Z. Guentchéva (ed.). L’énonciation médiatisée. Louvain_Paris: Peeters (Bibliothèque de l’Information Grammaticale, 34). 195-214
  • Watters, Stephen A. 1996. A preliminary study of prosody in Dzongkha. Arlington: UT at Arlington, Masters Thesis

Referensi ngeunaan Dzongkha[édit | sunting sumber]

Kekecapan[édit | sunting sumber]

Tata basa[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Languages of Bhutan