Basalt

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur kota, tempo Basalt, Colorado jeung Basalt, Idaho.
Basalt

Basalt nyaéta batuan vulkanik nu warna ilaharna abu-abu nepi ka hideung. Basalat ilahar berbutir-halus lantaran niisna lava di luar sumberna (di luhur taneuh) téh gancang pisan. Basalt bisa ogé mangrupa porphyritic nu ngandung kristal gedé dina wangun matrix nu lemes, atawa vesicular, atawa scoria. Basalt nu teu lapuk warnana hideung, dicirikeun ku plagioclase feldspar sarta pyroxene barengan jeung saeutik mineral tambahan saperti olivine.

Istilah 'basalt' loba dipaké ogé keur intrusi batuan déét nu komposisina sarupa jeung basalt, tapi komposisi ieu nu massa dasarnaphaneritic (kasar) ilaharna kaasup kana dolerite atawa gabbro. Bagian lempeng tektonik kerak samudera sacara dominan disusun basalt.

Morfologi jeung tekstur[édit | sunting sumber]

Bentuk, struktur jeung tékstur basalt némbongkeun kumaha jeung dimana tina hasil bitu jeung tempat dimana bituna gunung api - boh di jero laut, dina bituna cinder nu gede atawa saperti aliran lava pahoehoe nu ngarayap, gambar klasik bituna lava di Hawaii.

Columnar jointed basal di Turki

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg