Catur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Catur nya éta kaulinan anu dijadikeun olahraga.[1] catur mangrupa kaulinan maké papan catur anu miboga 64 kotak dina papanna, warna kotakna hideung jeung bodas.[1] Iwal ti éta catur miboga 16 siki catur.[1] Kaulinan ieu geus aya ti 500 SM di India anu tuluy sumebar ka daérah Persia jeung Arab.[1]

Sajarah Catur[édit | sunting sumber]

Catur geus hirup di masarakat dina kurun waktu anu lila, catur ogé dipaénkeun béda-béda numutkeun nagara sewang-sewangan.[2] Saperti di nagara Cina, kaulinan catur di nagara Cina disebutna Xiang Qi, catur ieu anu panglobana dipaénkeun di nagara-nagara séjén.[2] Sedengkeun di nagara India kaulinan catur harita dibéré ngaran Shaturangga.[2] Loba paham ngenaan sajarah mimiti catur diantarana aya tilu :

Karakter Siki Catur[édit | sunting sumber]

Dina kaulinan catur unggal sikio catur miboga fungsi jeung peran sewang-sewangan diantarana waé L:

  1. Prajurit anu jumlahna 8 siki miboga fungsi pikeun ngajaga pertahanan wilayahna.[1]

lamun cicing dina warna catur anu bodas kaci lempang tiheula.[1]

  1. Benteng anu leumpang lurus ka hareup, gigir sarta tukang tapi teu bisa ka arah anu diagonal.[1]
  2. Patih atawa Mentri bisa leumpang bebas dumasar kabutuhan anu maénkeun. [1]
  3. Kuda anu leumpangna jiga hurup L
  4. Raja anu paling penting dina kaulinan catur, sabab anu kudu dijagaan sangkan teu dipaéhan ku musuhna.[1]

Sabab lamun raja paéh dianggap éléh, leumpang raja teu béda jauh jiga prajurit nu ngabédakeun raja bisa leumpang ka tukang.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg