Hans Christian Ørsted

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hans Christian Ørsted

Hans Christian Ørsted lahir taun 1777, anak saurang apotéker Jeman, jeung naika keur leutik anjeunna jeung dulurna anu dirawat ku tatanggana, sawatara kolotna mah digawé nguruskeun usahana.[1] TI tatanggana ieu pisan anjeunna meunang pangatikan.[1]

Oestred tuluy mancén gawé di apoték bapana jeung tuluy anjeunna jeung dua urang dulurna di universitas Kopenhagen.[1] Hans diajar kimia, sawatara balad-baladna diajar hokum.[1] Komo adina mah bisa meunang kalungguhan ngaliwatan pengadilan jeung ahirna jadi perdana mentri.[1]

Oestred meunang gelar Ph.D jeung tuluy diajar falsafah.[1] Tapi pikeun néangan nafkah mah anjeunna digawé di hiji apoték sawatara nalika jadi dosén maro waktu mah can dibayar.[1] Ieu hal téh nyababkeun pangajén tina béasiswa perjalanan tlu taun aun mawa anjeunna nguriling éropah jeung hal éta ngamungkinkeun anjeunna pikeun jadi lajuning laku dina kapentingan ilmiah.[1]

Nalika anjeunna balik deui ka Kopenhagen, Hans teu bisa meunang posisi profésor anu dipikahayangna minangka hasil tina gering pikiranana alatan pernyataan anu dijieunna dikritik ku para élmuwan kawentar.[1] Untungna sababaraha kuliah popilér kungsi dibikeun dina rupa-rupa topic ilmiah pikeun ngabantuan ngangkat deui réputasina jeung anjeunna meunang kalungguhan minangka “profésor luar biasa”.[1]

Lolobana makalah penting anjeunna dina widang fisika eusina di Poggendorff's Annalen, jeung ditulis ku anjeunna di Jerman atawa Perancis, duanana tulisan njeunna téh ditulis di fakultas anu sarua siga dina basana sorangan. [2]


Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)Hans Christian Oersted (diakses tanggal 13 November 2011)
  2. (en)Hans Christian Oersted (diakses tanggal 13 November 2011)
Nulis.jpg