James Clerk Maxwell

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
James Clerk Maxwell

James Clerk Maxwell (13 Juni 1831 – 5 November 1879) nya éta fisikawan Skotlandia anu mimiti nulis hukum magnetisme jeung kalistrikan dina rumus matematis.[1] Dina taun 1864, anjeunna ngabuktikeun yén gelombang elektromagnetik téh nya éta gabungan tina osilasi medan listrik jeung magnetik.[1] Maxwell nyindekkeun yén cahaya téh salah sahiji bentuk radiasi elektromagnetik.[1] Anjeunna ogé nyieun pamahaman ngeunaan gerak gas, kucara nunjukkeun yén laju molekul-molekul di jero gas gumantung kana suhuna séwang-séwangan.[1]

James Clerk Maxwell katélah ku formulasi opat pernyataan anu ngajelaskeun hukum dasar listrik jeung magnét.[1] Kadua widang ieu saacan Maxwell atos ditalungtik lila pisan jeung tos dipikanyaho aya patali antawis duaannana.[1] Mung, din rupa-rupa hukum listrik jeung kamagnétan geus kapanggih jeung ngandung kabeneran tina sababaraha segi, saacan Maxwell, teu aya hiji-hiji acan tina hukum-hukum éta anu mangrupakeun hiji teori terpadu.[1] Anjeunna boga opat pakakas hukum anu dirumuskeun sacara ringkes (tapi miboga bobot anu gedé), Maxwell ahirna bisa ngajelaskeun sacara tepat paripolah jeung saling hubungan atawis medan listrik jeung magnét.[1]

Ngeunaan James Clerk Maxwell[édit | sunting sumber]

James Clerk Maxwell nya éta élmuwan diwidang Fisika asal Inggris anu nyumbangkeun hukum kalistrikan jeung magnet.[2] Listrik jeung magnet saacanna atos jadi perhatian élmuwan, mung acan dihijikeun dina hiji teori anu padu jeung anu struktur.[2] Maxwell ngajabarkeun sacara bener karakteristik jeung hubungan antara medan listrik jeung magnit.[2] Anjeunna ngubah sajumlah fenomena jadi hiji teori tunggal anu bisa dijadikeun rujukan.[2] Teori Maxwell tuluy jadi cecekelan sacara luas boh di sektor teori boh dina praktek élmu pangaweruh.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h "James Clerk Maxwell". Encyclopædia Britannica. Diakses pada 12 Nopémber 2011. "Scottish physicist best known for his formulation of electromagnetic theory" 
  2. a b c d e [1]


Nulis.jpg