Katé bodas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambar Sirius A jeung Sirius B nu dicandak ti Téléskop Angkasa Hubble. Sirius B, nu mangrupakeun katé bodas, bisa ditempo salaku titik leuleus di kénca handapeun Sirius A nu leuwih caang.

Katé bodas, ogé disebut katé dégenerasi, mangrupakeun béntang leutik nu teu frui nyinar, kawangun ti materi kadégenerasi. Katé bodas diduga minangka fase évolusi pangahirna béntang nu massana alit jeung nengah.

Kateubiasaan katé bodas nu kahijina kanyahoan dina taun 1910 ku Henry Norris Russell, Edward Charles Pickering, jeung Williamina Fleming; ngaran katai putih (basa Inggris: white dwarf) digunakeun ku Willem Luyten taun 1922.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
  • White Dwarf Stars, Steven D. Kawaler, in Stellar remnants, S. D. Kawaler, I. Novikov, and G. Srinivasan, edited by Georges Meynet and Daniel Schaerer, Berlin: Springer, 1997. Lecture notes for Saas-Fee advanced course number 25. ISBN 3-540-61520-2.
  • Black holes, white dwarfs, and neutron stars: the physics of compact objects, Stuart L. Shapiro and Saul A. Teukolsky, New York: Wiley, 1983. ISBN 0-471-87317-9.


Crab Nebula.jpg