Koloseum

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Koloseum nalika tipeuting

Koloseum nya éta salasahiji titinggal sajarah mangrupa arena gladiator nu diwangun ku Vespasian.[1] Disebut ogé tempat pintonan nu kacida gedéna, wangunna elips nu disebut ampiteater atawa ngaran aslina mah Flavian Amphitheatre nu kaasup kana 69 Keajaiban Dunia Pertengahan.[1] Ieu situs perenahna aya di dayeuh leutik di Italia, Roma nu diwangun ku walikota Vespasian dina mangsa Domitianus tur dianggeuskeun ku budakna Titus sarta jadi salasahiji karya panggedeuna ti arsitéktur Karajaan Romawi nu kungsi diwangun.[1]
Koloseum dirarancang pikeun 50.000 nu nongton.[1]

Sajarahna[édit | sunting sumber]

Rékontruksi koloseum dimimitian ku ayana paréntah Raja Vespasian taun 72 M sarta dianggeuskeun ku anakna Titus dina taun 80 M.[1] Koloseum diwangun padeudeukeut jeung hiji istana nu agréng nu diwangun ku Domus Aurea sanggeus kahuruan rongkah di Roma taun 64 M.[2]
Dio Cassius salasaurang ahli sajarah nétélakeun yén aya 9.000 sato nu paéh nalika 100 poéna éta kolloseum diresmikeun. [2] Ngaran kolloseum dicokot tina ngaran hiji patung nu jangkungna 40 metér nya éta patung Colossus nu dijieun minangka gaganti Nero nu mangrupa lambang Sol atawa déwa panonpoé kalawan nambahkeun mahkota matahari.[2] Salian ti éta ngaran kolloseum disebut ogé Flavian Amphitheatre nu teu dipikanyaho saha nu méré éta ngaran.[2] Di Itali, Kolloseum dibéré ngaran il colosseo tapi basa Romana mah le colisée jeung el coliseo pikeun nyebutkeun Kolloseum.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e Roman Colosseum (Diakses tanggal 6 Nopember 2011) (en)
  2. a b c d e Collosseo (Diakses tanggal 6 Nopember 2011) (en)


Nulis.jpg

kategor: Bangunan di Italia