Laju cahaya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Tabel konvérsi pikeun hijian laju 1 c (konstanta laju cahaya) adalah sarua jeung

1 laju cahaya (c)
107.925.284.880,00 séntiméter pér jam (cm/h)
29.979.245.800,00 séntiméter pér detik (cm/s)
1.798.754.748,00 séntiméter pér menit (cm/m)
3.540.855.803.149,61 suku pér jam (foot/h)
59.014.263.385,83 suku pér menit (foot/m)
983.571.056,43 suku pér detik (foot/s)
1.079.252.848.800,00 suku pér jam (m/h)
17.987.547.480,00 méter pér menit (m/m)
299.792.458,00 méter pér detik (m/s)
1.079.252.848,80 kilométer pér jam (km/h)
17.987.547,48 kilométer pér menit (km/m)
299.792,46 kilométer pér detik (km/s)
582.749.918,36 knot (knot)
904.460,44 mach (laut) (mach (laut))
1.016.085,80 mach (SI) (mach (SI))
670.616.629,38 mil pér jam (mil/h)
11.176.943,82 mil pér menit (mil/m)
186.282,39 mil pér detik (mil/s)
1.180.285.267.716,53 yard pér jam (yard/h)
19.671.421,13 yard pér menit (yard/m)
327.857.018,81 yard pér detik (yard/s)

Laju cahaya dina hiji rohangan hapa nyaéta 299.792.458 méter pér detik (m/s) atawa 1.079.252.848,8 kilométer pér jam (km/h) atawa 186.282.4 mil pér detik (mil/s) atawa 670.616.629,38 mil pér jam (mil/h). Laju cahaya ditandaan ku aksara c, anu asalna tina basa Latén celeritas anu hartina "laju", sarta ogé dipikawanoh minangka konstanta Einstein.

Kecepatan sabenerna hiji définisi, lain hiji ukuran, alatan méter sorangan didéfinisikeun tina jihat laju cahaya jeung detik. Laju cahaya ngaliwatan hiji médium (anu hartina lain dina rohangan hapa) nyaéta kurang ti c (ngadéfinisikeun indéks pantul médium kasebut).

Indéks réfraksi[édit | sunting sumber]

Indéks réfraksi dina médium didéfinisikeun minangka babandingan antara gancangna rambatan cahaya dina hawa jeung gancangna rambatan cahaya dina médium kasebut.

Sacara matematis, indéks réfraksi bisa ditulis: n = c/cm

dimana:

  • n = indéks bias
  • c = gancangna rambatan cahaya dina rohangan hapa (3x10^8 m/s)
  • cm = gancangna rambatan cahaya dina hiji médium


atawa:

n = \lambda_1/\lambda_2 = sin \theta_d /sin \theta_r
  • \lambda_1 = panjang gelombang 1
  • \lambda_2 = panjang gelombang 2
  • \theta_d = sudut datang
  • \theta_r = sudut réfraksi