Obelisk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Obelisk di Panama

Obelisk tina basa Yunani ὀβελίσκοςobeliskos nya éta wangunan nu wangunna pilar pasagi panjang tur tungtungna seukeut, ti handap tepi ka luhur beuki leutik tur seukeut.[1] Tungtungna mirip jeung piramida nu dibungkus ku campuran métal emas atawa pérak.[1] Mangrupa salasahiji arsitéktur titinggal ti jaman Fir’aun sarta simbolisasi seuneu nu arahna ka luhur ka Déwa Panonpoé (Helios atawa Ra Goddes).[2] Panonpoé mangrupa Tuhan pangluhurna keur kaum pagan nu nepi ka kiwari masih kénéh aya (simbol kaum kabbalah).[2]
Nalika panonpoé nyorot kana tungtung obelisk, cahya nu dikaluarkeun ku obelisk mirip jeung panonpoé.[1] Alatan éta ogé, masarakat Mesir kuno nganggap yén obelisk téh mangrupa jalmaan Déwa Panonpoé.[1]
Nalika karajaan Romawi ngawasa, pangwangunan obelisk dilaksanakeun di sakuliah daérah kakawasaanana.[2] Loba masarakat nu percaya yén obelisk mangrupa simbol ayana kelompok nu muja kana panonpoé sarta kapercayaan mistis kana numerologi.[1] Minangka karya seni nu dipapaés ku ornament-ornamén kuno, obelisk miboga fungsi minangka hiji jam kalangkang panonpoé sarta nu nyalurkeun énergi ti sakuliah kota gedé nu aya di dunya.[1] [2] Éta kalangkang diproyéksikeun di luhureun lapang saluyu jeung robahna posisi panonpoé, nepi ka siga jarum jam raksasa.[1]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g The Lost Symbol (Diakses tanggal 18 Nopember 2011) (id)
  2. a b c d Obelisk (Diakses tanggal 18 Nopember 2011) (id)


Nulis.jpg