Pengacara

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Advokat

Pengacara, Advokat nyaéta jelema anu prakték méré jasa hukum, boh dina jero pangadilan boh diluar pangadilan anu minuhan pasaratan dumasar undang-undang anu lumaku, alus minangka Advokat, Pengacara, Panaséhat Hukum, Pengacara prakték atawa minangka konsultan hukum.[1] Jasa hukum anu dibikeun ku advokat mangrupa konsultasi sarta bantuan hukum.[2] Sajaba ti éta saurang advokat ogé ngajalankeun kawasa, ngawakilan, maturan, sarta ngabéla, sarta ngalakonan léngkah hukum séjén, pikeun kapentingan klien.[2] Dumasar UU No.18 taun 2003 ngeunaan advokat, jelema anu diangkat minangka advokat nyaéta sarjana anu kasang tukang atikanna tina hukum sarta geus nuturkeun atikan husus profési advokat anu dilaksanakeun ku organisasi advokat.[2] Sajaba ti éta aya ogé pasaratan anu kudu dipinuhan pikeun diangkat jadi advokat, kawas umurna sakurang-kurangna 25 taun, statusna lain minangka pagawé nagari sarta pajabat nagara, magang sakurang-kurangna dua taun dina kantor advokat, sarta henteu kungsi dipenjara alatan ngalakonan lampah pidana kajahatan anu diancam kalayan pidana penjajra lima taun atawa leuwih.[2]

Fungsi sarta peran advokat[édit | sunting sumber]

Advokat miboga fungsi sarta peran anu pohara penting dina masarakat.[2] Peran sarta fungsina antara séjén nyaéta bajoang hak asasi manusa (HAM) dina nagara hukum, ngadegkeun hukum, kaadilan, sarta bebeneran, nyegah penyalahgunaan kaahlian kanyaho anu ngarugikeun masarakat; méré pangladén hukum (legal sevice) méré naséhat (legal device), konsultasi (legal consultation) sarta informasi hukum (legal information) sarta méré wangun hukum sacara cuma-cuma ka rahayat anu lemah sarta teu mampu (legal aid).[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (id) Kode Etik Advokat Indonésia
  2. a b c d e f (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
Nulis.jpg