Pokemon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Pokémon mangrupakeun nami jang salahsahiji carita fiksi anu franchisena dipimilik ku Nintendo. Pencipta Pokémon namina Satoshi Tajiri. Pokémon mimiti muncul taun 1995, teras ti dinya, caritana berkembang pesat. Ayeuna Pokémon janten salahsahiji tina tilu franchise laris dunia anu masih diupdate sesuai zaman (dua deui James Bond sareng Transformers).

Nami Pokémon mangrupakeun nami romanisasi tina Pocket Monsters (ポケットモンスター, Poketto Monsutā). Panyebutan Pokémon dina bahasa Inggris antara kata singular sareng plural teu aya bedana. Spesies Pokémon sampai taun 2008 tos aya 493 jenis.

Konsep dasar[édit | sunting sumber]

Konsep asli tina Pokémon, sapertos nu muncul dina video game jeung sadaya fiksional Pokémon sacara umum, nyaeta ngumpulkeun sareng ngoleksi sadaya jenis Pokémon, basisna tina ngoleksi serangga, anu pernah di pikaresep ku Satoshi Tajiri sawaktos anjeunna masih alit. Dina video game, pamaen disebut sabagai Pokémon Trainers. Tujuan Pokémon Trainers secara umum nyaeta ngumpulkeun Pokémon jeung ngumplitkeun Pokedex, sebuah ensiklopedia elektronik anu eusina kumplit tibatan buku cetak. Sadaya hal eta aya dina sakabeh seri Pokémon franchise, termasuk dina video game, anime, manga, sareng trading card.

Video game[édit | sunting sumber]

Generasi[édit | sunting sumber]

Versi orsinil Pokémon game nyaeta sebuah RPG Jepang dengan beberapa elemen strategi, nu diciptakeun Satoshi Tajiri jang Game Boy. Ayeuna tos seeur seri video game Pokémon anu beredar di pasaran. Ti mimiti hitam putih sampai ka digital 3-D berwarna, konsep orsinil sapertos nu dibabarkeun di luhur masih tetep dipertahankeun.

Pokémon G1[édit | sunting sumber]

Franchise game Pokémon generasi kahiji nyaeta Pocket Monsters Aka and Midori ("Red" and "Green", dina versi bahasa Inggris) jang Game Boy di Jepang. Teras disampurnakeun janten Pokémon Red dan Blue keur dirilis secara internasional di kaping 30 September 1998. Versi remake tina eta game dinamian Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition, jumlah spesies nu aya di G1 nyaeta 151 spesies, ti mulai Bulbasaur sampai ka Mew.

Pokémon G2[édit | sunting sumber]

Pokémon G2 dirilis taun 2000, nami video gamena Pokémon Gold and Silver keur Game Boy Color. Versi remakena dinamian Pokémon Crystal nu diluncurkeun kemudian. G2 Pokémon ngamuat 100 spesies anu anyar, ti mimiti Chikorita sampai ka Celebri. Di versi ieu mulai diterangkeun nami region. Keur Pokémon G1 dinamian Kanto, sedang jang Pokémon G2 dinamian Johto.

Advanced Generation[édit | sunting sumber]

Generasi ketiga Pokémon dimimitian taun 2003 ku dirilisna Pokémon Ruby and Sapphire keur Game Boy Advance. Sapertos biasana, aya versi remake nu teras dinamian Pokémon Emerald. Salain ti eta, versi remake lain dirilis nu basisna ti Pokémon G1, nyaeta Pokémon FireRed and LeafGreen. Di versi anu teras disebat Advanced Generation ieu, jumlah Pokémon ditambihan deui 135 jenis. Mimitina ti Treecko, jeung diahiran ku Deoxys. Kalemahanna dina game Pokémon Ruby and Sapphire, ngan saukur 202 spesies Pokémon nu tiasa ditewak ku urang sabagai pemaen game. Sisana teu tiasa, kecuali mun anjeun nganggo kode licik (game shark).

Pokémon G4[édit | sunting sumber]

Generasi keempat Pokémon dimimiti taun 2006 ku dirilisna Pokémon Diamond and Pearl keur Nintendo DS. G4 nganggo setting cerita di region Sinnoh. Pokémon nu ditambihkeun aya 107 spesies (dimulai dari Turtwig dan diakhiri oleh Arceus), hingga ahirna jumlah Pokémon ayeuna aya 493 spesies. Versi remake tina Diamond and Pearl adalah Pokémon Platinum.

Pokémon starter[édit | sunting sumber]

Aspek utama nu masih teras aya dina serial Pokémon versi game — ti mimiti Pokémon Red and Blue dina Nintendo Game Boy nepi ka Nintendo DS game, Pokémon Diamond and Pearl — nyaeta pamilihan hiji tina tilu Pokémon anu berjenis berbeda. Saterasna ha lieu disebat Pokémon starter. Tilu jenis Pokémon anu aya teh nyaeta Pokémon jenis rumput, jenis seuneu, jeung jenis cai. Kebalikan jang Pokémon Yellow anu nganggo Pikachu jang starter. Samentara rival urang di Pokémon Yellow nganggo jenis Pokémon seuneu nu namina Eevee.

Dalam media lain[édit | sunting sumber]

Serial animasi[édit | sunting sumber]

Serial TV sareng film teater Pokémon mangrupakeun versi pengembangan tina seluruh seri video game Pokémon.

Dina serial Pokémon G1, Ash meunang Pokémon Pikachu, benten sareng dina video game Pokémon Red dan Blue, di mana anu janten starter nyaeta Bulbasaur, Charmander, jeung Squirtle. Ash teras meunang rerencangan anu namina Brock sareng Misty. Tim ieu bertahan hingga G2. Di G3 Misty digentoskeun ku May sareng ditambihan ku raina May anu namina Max.

Di Pokémon G4, Ash jeung Brock pergi ke Sinnoh, dimana di lain tempat, May sareng Max angkat ka Johto. Di Sinnoh, Ash meunang rerencangan anyar anu namina Dawn.

Film[édit | sunting sumber]

CD[édit | sunting sumber]

Manga[édit | sunting sumber]

Manga nu dirilis dina versi English
  • The Electric Tale of Pikachu (a.k.a Dengeki Pikachu), a shōnen manga created by Toshihiro Ono. It was divided into four tankōbon, each given a separate title in the North American and English Singapore versions: The Electric Tale of Pikachu, Pikachu Shocks Back, Electric Pikachu Boogaloo, and Surf’s Up, Pikachu. The series is based loosely on the anime.
  • Pokémon Adventures, a shōnen manga based on the video games.
  • Magical Pokémon Journey (a.k.a. Pocket Monsters PiPiPi ★ Adventures), a shōjo manga
  • Pikachu Meets the Press (newspaper style comics, bukan dirilis oleh Chuang Yi)
  • Ash & Pikachu (a.k.a. Satoshi to Pikachu, bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon Gold & Silver (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon Ruby-Sapphire and Pokémon Pocket Monsters (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon: Jirachi Wishmaker (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon: Destiny Deoxys (bukan dirilis oleh Viz)
  • Pokémon: Lucario and the Mystery of Mew (The third movie-to-comic adaptation.)
Manga nu dirilis dina versi asli bahasa Jepang
  • Pokémon Card ni Natta Wake (How I Became a Pokémon Card) by Kagemaru Himeno, an artist for the TCG. There are six volumes and each includes a special promotional card. The stories tell the tales of the art behind some of Himeno’s cards.
  • Pokémon Get aa ze! by Asada Miho
  • Pocket Monsters Chamo-Chamo ★ Pretty ♪ by Yumi Tsukirino, who also made Magical Pokémon Journey.
  • Pokémon Card Master
  • Pocket Monsters Emerald Chōsen!! Battle Frontier by Ihara Shigekatsu
  • Pocket Monsters Zensho by Satomi Nakamura

Karakter Pokémon[édit | sunting sumber]

Utama[édit | sunting sumber]

  • Ash Ketchum: Asalna ti kota Pallet di Kanto, boga cita-cita janten saorang Pokémon Trainer anu luar biasa jeung meunangan wae dina sagala kondisi.
  • Brock: Tilas pamimpin gym di kota Pewter, spesialisasi Pokémon jenis batu, rencang Ash anu paling lami jalan-jalan sareng Ash.
  • Misty: Tilas pamimpin gym di kota Cerulean, kabogoh Brock, spesialisasina dina Pokémon jenis cai.
  • May: Putrina Norman (pamimpin gym di kota Petalburg), kabogoh Ash Ketchum.
  • Max: Raina May
  • Dawn: Rencang Ash di region Sinnoh, kabogohna Gary Oak.
  • Jessie: Salasahiji anggota Team Rocket, sok ngabohong jeung seueur ambisi aneh.
  • James: Rencang Jessie, masih anggota Team Rocket oge.

Tambihan[édit | sunting sumber]

  • Gary Oak: Rival utama Ash, netepna ayeuna di Sinnoh, ngajalin hubungan sareng Dawn.
  • Professor Oak: Ahli Pokémon, guru jang sadayana pakar Pokémon.
  • Drew: Rival May, aya perasaan bogoh ka May, tapi May nanggapina tiis.
  • Giovanni: Bos Team Rocket.
  • Delia Ketchum: Ibunda Ash Ketchum, sok ngadoakeun sareng ngadukung putrana anu keur ngalana demi ngawujudkeun impianna janten Pokémon master.
  • Suster Joy: Ahli ngubaran Pokémon anu udur.
  • Opsir Jenny: Kepala keamanan di sadaya region Pokémon.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Pokémon