Sungsum tulang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
KaulųČiulpai.JPG

Sungsum tulang atawa sungsum ("medulla ossea") mangrupakeun jaringan anu ngeusi solobong na tulang-tulang badag. Sungsum téh tempat dijieunna sél-sél getih. Sungsum tulang ngandung dua tipe sél stém: hémopoiétik (nu bida ngahasilkeun sél-sél getih) jeung stromal (nu bisa ngahasilkeun lemak, kartilage jeung tulang). Sél stém stromal bisa robah jadi rupa-rupa jaringan, misalna jaringan saraf. Sél stém hématopoiétik ngahasilkeun tilu kelas sél getih nu aya dina sirkulasi: leukosit, sél getih beureum (éritrosit), jeung platélét (trombosit).

Jaringan sungsum, tempat dibentukna sél stém pluripoténsial hémopoiétik, disebut "jaringan myéloid".

Salaku dahareun[édit | sunting sumber]

Sungsum ogé mangrupakeun bahan pangan, boh dituang salaku campuran dina gulé, ogé pikeun ngabeungharan rasa sop. Sungsum ngandung protéin sarta beunghar ku lemak teu jenuh nu bisa nurunkeun kadar koléstérol LDL, sahingga dianggap bisa ngurangan résiko katarajang panyakit jantung koronér. Najan kitu, pangaruh kana kaséhatan anu sabenerna mah can kanyahoan.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Bone marrow, Wikipédia édisi basa Inggris per 19 Nopémber 2005


Sistim Imun - Sistim limfatik

Kelenjar limfe - Limfe - Limfosit - Saluran limfe - Thoracic duct

Sungsum tulang - Limpa - Timus - Tonsil