Tiwu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tiwu
Daun tebu
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Poales
Family: Poaceae
Genus: Saccharum
L.
Species

Saccharum arundinaceum
Saccharum bengalense
Saccharum edule
Saccharum officinarum
Saccharum procerum
Saccharum ravennae
Saccharum robustum
Saccharum sinense
Saccharum spontaneum

Tiwu sabangsa manjah sagedé kaso.[1] Tiwu anu bahasa Inggrisna sugar cane nya éta tutuwuhan anu dipelakna pikeun bahan baku gula jeung vetsin. [2] Tiwu kaasup tutuwuhan anu rumput-rumputan (Graminae). [2] Tiwu miboga ukuran anu lumayan rada gedé, jangkungna sakitar 2 nepi ka 4 méter. [2]

Mangpaat Tiwu[édit | sunting sumber]

Salain pikeun bahan dasar gula bodas tiwu ogé miboga mangpaat séjéna saperti pikeun ubar tradisional.[3] Anu dipaké pikeun ubar biasana akar jeung watangna anu amis. [3] Tiwu nu dipaké ubar ilaharna tiwu hideung.[3] Tiwu bisa jadi ubar pikeun panyakit jantung, carana keueum tilu akar tiwu hideung.[3] Akar tiwu dikumbah tuluy dikulub ku dua gelas cai nepi ka ngagolak jeung nepi ka jadi sagelaseun.[3] Cai ieu di inum dua kali sapoé.[3] Sedengkeun pikeun ubar panas, siapkeun watang tiwu hideung sacukupna.[3] Tuluy diperes nepi ka arah caina.[3] Cai tiwu téh diinumkeun ka nu gering panas.[3] Salain ti éta tiwu ogé bisa jadi ubar pikeun batuk, carana siapkeun 3-5 buku tiwu hideung, tuluy dibeuleum éta tiwu téh sanggeus kitu diperes nepi ka ngaluarkeun cai, tuluy inumkeun éta caina.[3]

Kandungan Kimia[édit | sunting sumber]

Watang tiwu miboga kandungan cai gula anu kadarna nepi ka 20%.[2]


catetan[édit | sunting sumber]

  1. Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  2. a b c d Manfaat Tebu Bagi Kesehatan GiGI Manusia (Dicutat tanggal 4 Oktober 2011)
  3. a b c d e f g h i j Sari Tebu Asli, Tawarkan Beragam Khasiat dan Manfaat (Dicutat tanggal 4 Oktober 2011)