Turaés

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Turaés
Turaés taunan Tibicen linnei
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Hemiptera
Suborder: Auchenorrhyncha
Infraorder: Cicadomorpha
Superfamily: Cicadoidea
Family: Cicadidae
Westwood, 1840
Genera

Loba.

Turaés nujul ka sababaraha serangga ti ordo Hemiptera, subordo Auchenorrhyncha, dina superfamili Cicadoidea, nu panonna leutik jeung pajauh sarta jangjang tembus ténjo (transparan). Turaés hirup di wewengkon iklim sedeng jeung tropis, kawentar ku sorana anu nongtoréng.

Pedaran[édit | sunting sumber]

Turaés sawawa panjangna 2 - 5 cm, najan di Malaysia mah aya Pomponia imperatoria nu panjangna nepi ka 15 cm. Panon turaés mah pajauh, nonjol di sisi kénca-katuhu huluna, anténeuna pondok, aya di antara/hareupeun panonna, sedengkeun jangjang hareupna mémbranan. Di wewengkon nu tiris, turaés bisa manaskeun awakna sorangan, sedengkeun di daérah sagara keusik nu panas bisa nurunkeun hawa awakna (ku cara ngésangan manéh).

Turaés jalu boga tymbal, sumber sorana nu nongtoréng, dina sisi handap abdoménna. Sorana téh lain stridulasi sakumaha dina jangkrik (nu ngaluarkeun sora tina gésékan jangjang luarna): tymbal téh bagian éksoskeleton nu dirobah jadi mémbran kompléks nu ngandung mémbran ipis. Mémbran ieu digeterkeun gancang pisan ku otot anu kuat, nu lajeng dirésonansikeun ku rongga nu diturunkeun tina trahéa, sahingga sorana narikan. Aya turaés nu sorana bisa ngaleuwihan 106 dB (SPL), pangtarikna ti antara serangga nu ngaluarkeun sora.

Daur hirup[édit | sunting sumber]

Turaés umur 17 taun (magicicada)

Sanggeus jalangan, bikangna bakal nyelapkeun endogna dina sela-sela kai. Nalika megar, bilatungna bakal ragrag kana taneuh pikeun ngamimitian daur hirup lianna, nu katelah kuuk. Daur hirup turaés bisa nepi ka 2-5 taun, malah sababaraha spésiés mah aya nu bisa leuwih (daur hirup Magicicada bisa nepi ka 13-17 taun). Daur hirup nu panjang ieu mangrupakeun adaptasi pikeun nyingkahan prédasi, sangkan pola hirupna teu luyu jeung daur hirup turaés. Nu ahéng téh yén angka 13 jeung 17 téh angka prima; turaés nu daur hirupna 15 taun bisa dimangsa ku prédator nu daur hirupna tilu atawa lima taun. Tina mangsa hirup nu sakitu lilana, turaés téh lolobana aya dina bentuk kuuk, nu hirup na jero taneuh (30 cm nepi ka 2,5 méter).

Sanggeus nincak kana mangsana, ieu kuuk bakal kaluar tina taneuh sarta naék kana tatangkalan di deukeutna. Di dinya kuuk lajeng bakal asup kana hambalan hirupna anu panungtung salaku turaés sawawa.

Liang kaluar kuuk Liang kaluar kuuk Liang kaluar kuuk
Liang kaluar kuuk (Jepang)

Taksonomi[édit | sunting sumber]

Aya rébuan spésiés turaés, nu disusun kana dua famili: Tettigarctidae jeung Cicadidae. Spésiés Tettigarctidae nu hirup kénéh aya dua: hiji di Australia Kidul, hiji deui di Tasmania. Famili Cicadidae dibagi kana subfamili Tettigadinae, Cicadinae jeung Tibicininae, nu kabéhanana aya di sakuliah dunya, iwal Antartika.

Spésiés turaés di Amérika Kalér lolobana kaasup genus Tibicenturaés taunan, tapi nu paling dipikanyaho mah genus Magicicada. Turaés ieu mah daur hirupna téh panjang pisan (13 atawa 17 taun), sarta mucunghul dina jumlah anu mahabu. Spésiés Amérika lianna, di antarana Turaés Apacé (Diceroprocta apache).

Di Selandia Anyar, turaésna kabagi kana 38 spésiés ti 5 genera, nu kabéhanana éndemik Selandia Anyar jeung kapuloan sabudeureunana (Kapuloan Norfolk, Kalédonia Anyar).

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Cicada, Wikipédia édisi basa Inggris (12 Juni 2006)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]