Vertebra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Diagram vertebra torasik (tonggong)

Vertebra mangrupakeun tulang irégular nu nyusun tulang tonggong — kolom nu silih sambungkeun sarta fléksibel.

Manusa boga 33 vertebra, kaasup nu opat nu ngahiji jadi sacrum (nu séjénna mah dipisahkeun ku pisin antarvertebra) jeung opat tulang coccygeal nu jadi tulang buntut.

Bagian luhur anu tilu diwangun ku 24 vertebra, nu digolongkeun dina ngaran cervical ('punduk', 7 vertebra), thoracic ('dada', 12 vertebra), jeung lumbar ('cangkéng', 5 vertebra), luyu jeung perenahna dina awak.

Struktur umum[édit | sunting sumber]

Babagian tulang tonggong

Vertebra dibagi kana dua bagian penting: (1) ségmén anterior (hareup), nu mangrupa awak vertebra; jeung (2) bagian posterior – gondéwa vertebral atawa neural, nu mungkus vertebral foramen. Gondéwa vertebral dibentuk ku sapasang pedicle jeung sapasang lamina, nu ngarojong tujuh prosés: opat articular, dua transverse, jeung hiji spinous.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]