Anatomi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambar anatomis otot manusa na Encyclopédie.

Anatomi (tina basa Yunani anatome, tina ana-temnein, nyiksik), ngarupakeun cabang biologi nu ngurus struktur jeung organisasi mahluk hirup; sahingga aya anatomi sato (zootomi) jeung anatomi tangkal (fitonomi). Cabang utama anatomi nyaéta anatomi komparatif jeung anatomi manusa.

Anatomi sato bisa ngawengku ulikan struktur sato-sato nu béda mun disebut anatomi komparatif atawa morfologi sato. Mun diwates ukur hiji sato, disebutna anatomi husus.

Tina jihat mangpaat, ulikan ngeunaan manusa ngarupakeun bagéan nu pangpentingna dina anatomi husus, sarta anatomi manusa ieu bisa ditilik tina jihat nu béda-béda ogé. Tina jihat médis, ieu ngawengku pangaweruh ngeunaan wujud sabenerna, posisi, ukuran, jeung hubungan antara rupa-rupa struktur awak manusa dina kasehatan. Sarta pikeun ulikan ieu kaluar istilah anatomi deskriptif atawa topografis, najan mindeng oge disebut salaku antropotomi.

Sangkan meunangkeun pangaweruh nu tepat sacara rinci awak manusa, butuh waktu panenget mangtaun-taun nu pinuh kasabaran nu ngan bisa dipigawé ku saeutik jalma. So intricate is man's body that only a small number of professional human anatomists are complete masters of all its details, and most of them specialize on certain parts, such as the brain, viscera, &c.; contenting themselves with a good working knowledge of the rest. Topographical anatomy must be learned by each person for himself by the repeated dissection and inspection of the dead human body. It is no more a science than a pilot's knowledge is, and, like that knowledge, must be exact and available in moments of emergency.

Tina jihat morfologis, anatomi manusa ngarupakeun ulikan nu ilmiah tur matak pogot, sabab tujuanna nu hayang nyingkabkeun sasakala struktur tangtungan jelema, and needing a knowledge of the allied sciences of émbriologi or developmental biology, filogeni, and histologi.

Artikel nu patali[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Subwidang umum dina biologi
Anatomi | Astrobiologi | Biokimia | Bioinformatik | Botani | Biologi sél | Ékologi | Biologi évolusionér | Genetik | Genomik | Biologi laut | Biologi manusa | Mikrobiologi | Biologi molekular | Asal-usul hirup | Paléontologi | Parasitologi | Fisiologi | Taksonomi | Zologi