Ceuli

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ceuli kenca manusa.

Ceuli atawa cepil mangrupakeun organ nu dipaké ku sato pikeun ngariksa sora. Istilah ieu bisa nujul ka sakabéh sistim pikeun ngumpulkeun sarta ngolah sora (mimiti sistim pangrungu), atawa sakadar bagéan luar nu katempo.

Organ pangrungu lian-mamalia[édit | sunting sumber]

Lancah boga bulu na sukuna nu dipaké pikeun "nyabak" sora.

Ceuli réptil ngan boga hiji tulang - malleus (tempo di handap).

Ceuli mamalia[édit | sunting sumber]

Anatomi ceuli manusa.

Mamalia, kaasup manusa, boga dua ceuli, hiji di unggal sisi sirah.

Ceuli luar nyaéta bagéan luar ceuli. Bagéan nu ketempo disebut pinna, atawa auricle, n fungsina pikeun ngumpulkeun sarta mokuskeun gelombang sora. Loba mamalia nu bisa ngagerakkeun pinna sangkan bisa mokuskeun sarta ngarahkeun pangdéngéna, sakumaha maranéhna bisa ngagilerkeun panonna. Manusa sacara umum geus leungiteun kabisa ieu. Ti pinna, gelombang tekenan sora p (Pascal) mepay ka liang ceuli, solobong basajan nu nujul ka ceuli tengah.

Ceuli tengah ngawengku kendang ceuli (tympanum atawa mémbran tympanik) jeung osikel, tilu tulang leutik na ceuli tengah.

Kasakit jeung kaayaan médis ceuli sarta sistim pangrungu[édit | sunting sumber]

Kagangguna ceuli atawa sistim olah pangrungu na otak bisa ngabalukarkeun torék.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg