Aérojél

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bata 2,5 kg nu numpang luhureun sapotong aérojél nu beuratna ukur 2,38 gram.

Aérojél téh bahan padet nu dénsitasna handap, dijieun tina jél anu komponén cairna geus diganti ku gas. Hasilna mangrupa padetan anu dénsitasna kacida handapna kalawan pasipatan anu penting, utamana salaku insulator.

Ieu bahan kadang sok disebut haseup beku (frozen smoke), haseup padet (solid smoke), atawa haseup bulao (blue smoke), dumasar kana watekna anu semi-transparan sarta pendaran cahya dina éta bahan. Tapi, mun dicabak, ieu bahan téh karasa kawas Styrofoam tina polistiréna.

Aérojél munggaran dijieun ku Steven Kistler taun 1931, hasil tumpangan jeung Charles Learned ngeunaan saha nu bisa ngaganti cairan dina selé (jéli) tanpa jadi ngariut.[1][2] Silika jél téh minangka hasil anu munggaran. Salajengna, aérojél bisa dijieun tina rupa-rupa bahan; Kistler nyieun aérojél tina silika, alumina, kromia, jeung timbal oksida. Aérojél karbon mimiti dikembangkeun taun 1990-an.[3]

Pasipatan[édit | sunting sumber]

Mun dicabak, aérojél karasa kawas busa nu hampang tapi kaku, antara Styrofoam jeung busa floral héjo nu sok dipaké nata kembang. Aérojél téh bahan garing nu dararna nanofoam, teu pisan-pisan mirip jél (dingaranan kitu sotéh pédah baé diturunkeun tina jél). Mun dipencét laun, aérojél moal dekok. Tapi lamun dipencétna tarik mah dekokna bisa permanén. Mun dipencét leuwih tarik, ieu aérojél bakal ruksak, kawas rengat dina kaca—hiji pasipatan anu katelah friabilitas. Najan kitu, aérojél téh wangunna kuat pisan, alatan mikrostruktur déndritik, nu ngagundukkeun partikel-partikel buleud ukuran 2-5 nm. Gundukan ieu ngawangun tilu-diménsi ranté fraktal anu loba ngandung pori leuwih leutik ti 100 nm. Ukuran jeung dénsitas rata-rata porina bisa ditangtukeun waktu éta aérojél dijieun.

Aérojél insulator panas anu kacida jétuna, sabab ampir teu bisa ditembus ku tilu cara alih panas (konvéksi, konduksi, jeung radiasi). Ieu bahan alus pisan salaku inhibitor konvéktif, sabab udara teu bisa asup kana kisina. Aérojél silika hususna alus pisan salaku insulator konduktif, sabab silika sorangan goréng pisan dina ngonduksikeun panas—béda jeung aérojél logam nu sipat insulatorna teu pati alus. Aérojél karbon alus pikeun insulator radiatif, sabab karbon bisa nyerep radiasi infrabeureum nu ngalihkeun panas. Aérojél nu paling insulatif taya lian ti gabungan dua bahan ieu: aérojél silika nu ditambahan ku karbon.

Kusabab watekna nu higroskopik, aérojél téh garing sarta désikan anu kuat. Jalma nu nyepeng aérojél hadéna mah maké sarung leungeun, ngarah kulit leungeunna teu garing.

Kusabab kandunganana lolobana udara, aérojél katémbong semi-transparan. Kelir anu némbongan taya lian alatan pendaran Rayleigh (Rayleigh scattering) cahya katémbong parondok ku wangun déndritik ukuran nano.

Kusabab hidrofilik, aérojél gampang pisan nyerep lembab nu balukarna jadi robah bentuk, kontraksi nepi ka ruksakna. Karuksakan ieu bisa dihulag ku olahan kimiawi, sahingga jadi hidrofobik.

Démo pasipatan insulasi aérojél.

Tipeu[édit | sunting sumber]

Aérojél silika[édit | sunting sumber]

Aérojél silika téh minangka tipeu aérojél paling galib dipaké sarta ditalungtik. Ieu téh mangrupa zat nu bahan dasarna silika, diturunkeun tina jél silika. Padetan anu dénsitasna paling handap nyaéta nanofoam silika (1 mg/cm3)[4], ronjatan tina 1,9 mg/cm3[5], padahal dénsitas udara baé 1,2 mg/cm3.

Catetan[édit | sunting sumber]

Citakan:Refs

Rujukan[édit | sunting sumber]

Ti misi NASA di AEROGEL.

  • J. Fricke, A. Emmerling (1992). "Aerogels—Preparation, properties, applications". Structure & Bonding 77: 37-87.
  • N. Hüsing, U. Schubert (1998). "Aerogels - Airy Materials: Chemistry, Structure, and Properties". Angewandte Chemie International Edition 37 (1/2): 22-196.
  • Pierre A. C., Pajonk G. M. (2002). "Chemistry of aerogels and their applications". Chemical Reviews 102 (11): 4243 - 4266.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


Nulis.jpg


Kesalahan pengutipan: Tag <ref> ditemukan, tapi tag <references/> tidak ditemukan