Arus listrik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Arus listrik nyaéta kocoran muatan listrik. Hijian ukuran SI keur arus listrik nyaéta ampere (A), nu sarua jeung aliran sacoulomb muatan listrik per detik.

Définisi[édit | sunting sumber]

Gedéna arus listrik diséfinisikeun minangka turunan wanci ti muatan listrik:

I = {dQ \over dt}

Resmina ditulis:

i(t) = {dq(t) \over dt} atawa lamun dibalik q(t_0) = \int_{-\infty}^{t_0} i(t)\, dt

Jumlah muatan Q nu ngalir per unit waktu t nyaéta I, singketan tina intensitas arus.

Hukum Ohm[édit | sunting sumber]

Hukum Ohm ngira-ngira arus dina résistor (idéal) (atawa alat ohmik séjénna) kucara ngabagi garga voltase ku résistansi listrikna:


I = \frac {V}{R}

dimana

I nyaéta arus, diukur dina ampere
V nyaéta béda poténsial nu diukur dina volt
R nyaéta résistansi nu diukur dina ohm

Tempo Ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]