Atropatene

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Atropatene

320-an SM–abad ka-3 M
Asia jeung Méditérania Wétan sanggeus Perang Diadochi Kaopat dina 301 SM.
  • Atropatene Média, merdika saprak éta.
  • Bagian Média sésana tetep minangka kagubernuran Seleukiyah.
Ibu kota Ganzak
Pamaréntahan Monarki
Jaman Kuna
 - Ngadeg 320-an SM
 - Bubar abad ka-3 M

Atropatene (aslina kawanoh salaku "Atropatkan" [ اترپتکان ] jeung "Atorpatkan" ) nyaéta hiji karajaan kuna nu ngadeg jeung kawasana dina raja-raja Iran kahiji jeung "Darius" ti Pérsia sarta teras "Aleksander" ti Makédonia,[1] mimiti dina abad ka-4 SM sarta ngawengku wewengkon Azarbaijan Iran [2] jeung Kurdistan Iran ayeuna.[3] Ibu kotana nyaéta Gazaca.

Rujukan jeung pustaka[édit | sunting sumber]

  1. Susan M. Sherwin-White, Amélie Kuhrt, "From Samarkhand to Sardis: a new approach to the Seleucid Empire", University of California Press, 1993. pg 78:" The independence of the area Media Atropatene, named after Atropates, satrap of Media under Darius and Alexander (now Azerbaijan), under local Iranian dynasts, was pre-Selecuid"
  2. Benson, Douglas S. (1995), Ancient Egypt's warfare: a survey of armed conflict in the chronology of ancient Egypt, 1600 BC-30 BC, D. S. Benson 
  3. Media Atropatene, Compiled by S.E. Kroll, 1994 in Barrington Atlas of the Greek and Roman World: Map-by-map Directory, Richard J. A. Talbert, Princeton University Press, 2000. Volume 2. pg 1292: "The map approximates the region called by Greek authors Media Atropatene after Atropates, the satrap of Alexander who governed there and later became an independent ruler. The modern name Azerbaijan derives from Atropatene. Originally, Media Atropatene was the northern part of greater Media. To the north, it was separated from Armenia by the R. Araxes. To the east, it extended as far as the mountains along the Caspian Sea, and to the west as far as Lake Urmia (ancient Matiane Limne) and the mountains of present-day Kurdistan. The R. Amardos may have been the southern border.". pg 1293: "Another important site (but not as large as the places just noted) is the famous fire-temple Adur Gushnasp, situated high in the Kurdish mountains at the holy lake of Takht-i Suleiman, and never mentioned by any ancient western source. It"[1]

Citakan:Sassanid Provinces Citakan:Historical regions of Armenia


Hourglass drawing.svg