Cendrawasih Panji

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Cendrawasih Panji
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Passeriformes
Family: Paradisaeidae
Genus: Pteridophora
Meyer, 1894
Species: P. alberti
Ngaran binomial
Pteridophora alberti
Meyer, 1894

Cendrawasih Panji ngaran ilmiahna Pteridophora alberti nya éta sajenis manuk pangicau ukuranana leutik, miboga panjang kira-kira 22cm, manuk ieu ti genus tunggal Pteridophora.[1] Manuk Cendrawasih Panji jalu dewasamah miboga bulu anu warnana hideung sarta konéng kolot, disirahna aya dua helai bulu kawat anu sisikan biru-langit mengilap, anu panjangna ngahontal 40cm sarta bisa ditegakkeun dina waktu mikat bikangna.[1] Bulu mantel sarta tonggong tumuwuh manjang ngawangun tudung anu miboga warna hideung.[1] Iris panonna miboga warna coklat kolot, sukuna miboga warna dawuk kacoklatan sarta pamatukna miboga warna hideung jeung bagian sungutna miboga warna héjo laut.[1] Manuk Cendrawasih anu bikang boga warna dawuk kacoklatan kalayan gurat-gurat sarta bintik gelap. Nu bikang ukuranana leuwih leutik tibatan manuk jalu sarta henteu dipapaésan mantel atawa bulu kawat hiasan kawas manuk anu jalu.[1] Kadaharan Cendrawasih Panji nya éta buah-buahan sarta rupa-rupa sarangga.[2]

Wewengkon sebaran Cendrawasih Panji nya éta di leuweung pagunungan pulo Irian.[1] Lolobana spésiés manuk séjénna di suku Paradisaeidae, Cendrawasih Panji nya éta ngawayuh spésiés.[1] Manuk jalu mikat pasangan kalayan ngagunakeun bulu mantel sarta ka dua kawat di sirahna dina ritual tarian.[1] Sanggeus kopulasi, manuk jalu ninggalkeun bikangna sarta mimitian néangan pasangan anu séjén. Manuk bikang netaskeun sarta ngasuh anak manuk sorangan.[1]

Ngaran ilmiah manuk Cendrawasih Panji miéling saurang raja kabangsaan Jerman, Albert I ti Sachsen.[1]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)[1](diakses kaping 11 november 2011)
  2. (id)[2](diakses kaping 26 november 2011)