Leuweung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Leuweung hartina wewengkon nu miboga tatangkalan nu loba, biasana mangrupakeun bentukan alami dina jangka waktu nu kaitung lila (sahanteuna puluhan/ratusan taun). Komunitas tatangkalan ieu nutupan wewengkon nu lega tempat nyerep karbon dioksida, habitat sasatoan, modulator aliran hidrologis, jeung panahan taneuh, nu mangrupakeun salasahiji aspék pangpentingna dina biosfir urang.

Panganteur[édit | sunting sumber]

Leuweung bisa kapanggih di mana waé nu bisa miara tumuwuhna tatangkalan, iwal wewengkon nu mindeng teuing ngalaman kahuruan (alami), atawa di wewengkon nu lingkunganana geus kasilih ku prosés alami séjénna atawa ku manusa. Leuweung bisa ngandung rupa-rupa spésiés tatangkalan dina wilayah anu heureut (misalna di leuweung tropis), bisa ogé ngawengku wilayah anu lega tapi ukur boga sababaraha rupa spésiés (rada homogén, misalna taiga jeung leuweung konifér). Nya sacara umum mah, leuweung nu didominasi ku angiospermae sok beunghar spésiés-spésiésna, sedengkeun nu didominasi ku gymnospermae mah teu pati. Leuweung ilaharna mah jadi panyicingan rupa-rupa spésiés sato jeung tutuwuhan, nu mibanda biomassa per unit legana leuwih luhur batan tipe vegetasi lian. Biomassa ieu lolobana tumuwuh di jero taneuh, dina sistim akar (di antarana salaku hasil dekomposisi). Salasahiji komponén kai nyaéta lignin, nu alon pisan dekomposisina batan bahan organik lianna samodél selulosa atawa karbohidrat.

Leuweung di Slovénia.

Bioma-bioma leuweuh nu utama di antarana:

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Leuweung Pineus

Leuweung bisa digolongkeun ku cara nu béda-béda, di antarana dumasar bioma.

Ngokolakeun leuweung[édit | sunting sumber]

Ngulik leuweung sacara ilmiah disebutna ékologi leuweung, sedengkeun ngokolakeun leuweung katelahna kaleuweungan (? huahua... kehutanan, forestry), nu mimindengna ditujukeun kana ékstraksi sumberdaya nu sipatna sustainable, mayeng. Para ahli ékologi leuweung museurkeun kana pola jeung prosés leuweung, nu tujuanana pikeun ngagali hubungan sabab-balukar. Ana para ahli kehutanan, fokusna téh kana ékstraksi ngala kai jeung silviculture, kaasup régenerasi jeung prosés tumuwuhna tangkal.

Leuweung bisa ruksak alatan dituaran, kahuruan, hujan asam, hérbivora, jeung kasakit. Utamana di Indonésia, karuksakan leuweung téh lolobana alatan dibukbak diala kaina, dikonversi jadi lahan tani, kebon kalapa sawit, padumukan jalma, jeung industri bari teu kakontrol, nu antukna, balukarna, jadi mamala pikeun urang urang kénéh.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Leuweung di Pulo San Juan, Washington.
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Umum[édit | sunting sumber]

Kagiatan nu patali jeung leuweung[édit | sunting sumber]

Leuweung dumasar nagara[édit | sunting sumber]

Béréndélan[édit | sunting sumber]

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Forest, Wikipédia édisi basa Inggris per 19 Oktober 2005