Kai

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kai golondongan, Veluwe, Walanda

Kai mangrupakeun bahan hétérogén, higroskopik, sélulér, jeung anisotropik nu dihasilkeun ku tatangkalan nu kaian, gedéna gumantung ka jenis tangkalna. Kandungan utamana nyaéta serat selulosa (40%–50%) jeung hémiselulosa (15%–25%) nu dirapet ku lignin (15%–30%) [1].

Guna[édit | sunting sumber]

Manusa geus migunakeun kai ti jaman baheula pikeun rupa-rupa tujuan, salah sahiji guna nu paling kuna nyaéta salaku suluh. Kai ogé dipaké salaku bahan pikeun nyieun karya seni, parahu, wangunan, mébel, kapal laut, pakarang, jeung rupa-rupa parabot. Saméméh aya bahan wangunan lianna, kai téh sok dipaké pikeun nyieun wangunan, boh imah atawa wangunan lianna. Malah, nepi ka kiwari, loba kénéh masarakat nu sacara tradisional migunakeun kai pikeun bahan wangunanana. Pikeun pindingna, lian ti kai dina bentuk papan, nu ilahar dipaké téh nyaéta bilik, sisitan awi beunang nganyam. Lian dipaké bahan weuteuhna, kai ogé bisa direcah, nu salajengna bisa diolah deui jadi kertas, papan partikel, jeung bahan sintétik lianna.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Garéja Kizhi, Rusia, Situs Warisan Dunya nu sagemblengna diwangun ku kai, tanpa sambungan logam.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Lesson 1: Tree Growth and Wood Material at University of Minnesota Extension
  • Hoadley, R. Bruce. (2000) Understanding Wood: A Craftsman’s Guide to Wood Technology. Taunton Press. ISBN 1-56158-358-8

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg