Cika-cika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Cika-cika
Cika-cika[1]
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Coleoptera
Suborder: Polyphaga
Infraorder: Elateriformia
Superfamily: Elateroidea
Family: Lampyridae
Latreille, 1817
Subfamilies

Cyphonocerinae
Lampyrinae
Luciolinae
Ototretinae (disputed)
Photurinae

Cika-cika

Cika-Cika nya éta ngaran sato sagedé béas anu bisa hiber, ari hiberna ti peuting bari ngaluarkeun cahya ketap-ketip [2]. cika-cika nu bikangna disebut kunang-kunang [2]. Kunang-Kunang nya éta cicika atawa Cika Cika bikangna[2]. kunang-kunang henteu ketap-ketip siga cika-cika jaluna, tapi mineung ngabaranyay waktu hiber[2].

Karakteristik[édit | sunting sumber]

Cahya cika-cika pohara jiga jenis-jenis cahya séjén, iwal ti cahya éta dihasilkeun tanpa panas [3]. Jenis cahya ieu dingaranan "luminescence"[3]. Dina cika-cika, cahya luminescence dihasilkeun ku hiji zat anu dingaranan "luciferin"[3]. Zat ieu ngahiji jeung oksigén pikeun ngahasilkeun cahya[3]. Tapi reaksi ieu moal lumangsung kajaba lamun aya zat séjén, nu dingaranan "luciferase"[3]. Luciferase téh minangka katalisator, nya éta zat éta mantuan lumangsungna reaksi kimia, tapi lain mangrupa bagian ti reaksi kimia éta[3]. Dina harti séjén, cika-cika miboga zat-zat luciferin sarta luciferase di jero awakna[3]. Zat luciferase nyieun zat luciferin bisa meuleum sarta ngahasilkeun cahaya[3].

Cahya cika-cika ieu bisa mantuan cika-cika pikeun néangan papasanganana.[3] Maksud séjén ti cahya cika-cika meureun nyaéta minangka bewara ka manuk-manuk anu néangan dahar peuting.[3] Ku kituna manuk-manuk éta bisa nyingkahan kunang-kunang.[3]

Para Ilmuwan masih ngarasa yén sabenerna maranéhanana henteu nyaho naha cahya-cahya ieu penting pikeun kunang-kunang, alatan pedaran nu disebatkeun éta kasampak teu penting.[3] Maranéhanana mikir yén cahya éta téh meureun mangrupa produk sampingan ti prosés kimia séjén anu lumangsung di jero awak cika-cika.[3]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Cirrus Digital Firefly Photuris lucicrescens
  2. a b c d Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  3. a b c d e f g h i j k l m (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press
Nulis.jpg