Cika-cika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Cika-cika
Cika-cika nu keur ketap-ketip

Cika-Cika nya éta ngaran sato sagedé béas anu bisa hiber, ari hiberna ti peuting bari ngaluarkeun cahya ketap-ketip [1]. cika-cika nu bikangna disebut kunang-kunang [1]. Kunang-Kunang nya éta cicika atawa Cika Cika bikangna[1]. kunang-kunang henteu ketap-ketip siga cika-cika jaluna, tapi mineung ngabaranyay waktu hiber[1].

Cahya cika-cika pohara jiga jenis-jenis cahya séjén, iwal ti cahya éta dihasilkeun tanpa panas [2]. Jenis cahya ieu dingaranan "luminescence"[2]. Dina cika-cika, cahya luminescence dihasilkeun ku hiji zat anu dingaranan "luciferin"[2]. Zat ieu ngahiji jeung oksigén pikeun ngahasilkeun cahya[2]. Tapi reaksi ieu moal lumangsung kajaba lamun aya zat séjén, nu dingaranan "luciferase"[2]. Luciferase téh minangka katalisator, nya éta zat éta mantuan lumangsungna reaksi kimia, tapi lain mangrupa bagian ti reaksi kimia éta[2]. Dina harti séjén, cika-cika miboga zat-zat luciferin sarta luciferase di jero awakna[2]. Zat luciferase nyieun zat luciferin bisa meuleum sarta ngahasilkeun cahaya[2].

Cahya cika-cika ieu bisa mantuan cika-cika pikeun néangan papasanganana.[2] Maksud séjén ti cahya cika-cika meureun nyaéta minangka bewara ka manuk-manuk anu néangan dahar peuting.[2] Ku kituna manuk-manuk éta bisa nyingkahan kunang-kunang.[2]

Para Ilmuwan masih ngarasa yén sabenerna maranéhanana henteu nyaho naha cahya-cahya ieu penting pikeun kunang-kunang, alatan pedaran nu disebatkeun éta kasampak teu penting.[2] Maranéhanana mikir yén cahya éta téh meureun mangrupa produk sampingan ti prosés kimia séjén anu lumangsung di jero awak cika-cika.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press
Nulis.jpg