Dédén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dédén atawa Deden téh nyaeta hiji ngaran nu ilahar dipaké keur ngaranan urang Sunda lalaki.

Asal kecap[édit | sunting sumber]

Ngaran Dédén atawa Deden dipaké keur ngalandikeun budak turunan ménak atawa jalma nu dipihormat

Dimimitian tina kecap “ra” anu hartina pohara atawa punjul sarta kecap “hadian” anu hartina "manusa nu boga haté mulya", karuhun urang Sunda jeung urang Jawa nyieun gelaran “rahadian” pikeun ménak. Satuluyna, sawatara generasi saterusna, kecap “rahadian” karasa panjang teuing diucapkeunana sahingga disingket jadi rahadén. Generasi satuluyna masih ngarasakeun yén kecap rahadén ogé panjang teuing, ku kituna dirobah ucapanana jadi “radén”. Kecap “radén” loba kapanggih di kapuloan anu ayeuna jadi Indonésia, kaasup di pulo Jawa bagian kulon.

Masarakat di bagian kulon pulo Jawa ti mangsa bihari mindeng nyingket sebutan “radén” jadi “adén” atawa "dén". Kadieunakeun kecap-kecap ieu sok dilarapkeun ka budak leutik kalayan ucapan "dédén". Kiwari kecap dédén dijadikeun ngaran urang Sunda.

Inohong-inohong nu make ngaran Deden[édit | sunting sumber]


Arjuna Wayang.jpg