Estimator

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik, estimator nyaeta fungsi data "diketahui" numana digunakeun keur nga-"estimasi" parameter anu teu "diketahui". Lobana estimators nu beda ngamungkinkuen keur unggal paramater anu "diberikan". Sabaraha kriteria digunakeun keur milih antar estimator. Geus ilahar lamun hiji kriteria teu jelas keur nangtukeun hiji estimator ka estimator sejenna.

Aya dua tipe estimator nyaeta: point estimators, jeung interval estimators.

Point estimators[édit | sunting sumber]

Point estimator θ tina parameter θ:

  1. Bias ti θ diartikeun B(θ) = E[θ] − θ
  2. θ nyaeta unbiased estimator ti θ "jika dan hanya jika" B(θ) = 0 keur sakabeh θ
  3. Mean square error ti θ diartikeun MSE(θ) = E[(θ − θ)2]
  4. MSE(θ) = V(θ) + (B(θ))2
  5. Simpangan baku θ oge disebut standard error ti θ.

numana V(X) nyaeta varian ti X jeung E nyaeta operator nilai ekspektasi.

Kadangkala pamilihan unbiased estimator ngagunakeun variance panghandapna. Kadangkala oge leuwih dipilih tanpa wates ka unbiased estimators; tingali Bias (statistics). Ngeunaan "best unbiased estimators", tempo oge Gauss-Markov theorem, téoréma Lehmann-Scheffé, Rao-Blackwell theorem.

Tempo oge Maximum likelihood.