Kopi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Biji Kopi
YosriKopi.jpg

Kopi mangrupa tangkal nu asalna ti Daksi di Buana Aprika.[1] Siki kopi nu geus ditipungkeun sok ditinyuh ku cai ngagolak keur inumeun. [1]

Sajarah Kopi[édit | sunting sumber]

Awal ayana kopi di kurun 500 masehi dimimitian ti domba anu henteu ngahaja ngadahar pepelakan liar sarupa buah ceri[2]. Sanggeus ngadahar daun sarta sikina, kalakuan domba éta jadi anéh[2]. Nyaksian hal éta, si penggembala ogé nyicip pepelakan anu didahar domba[2]. Hasilna, manéhna ngarasakeun sensasi anu saterusna kasebarluaskeun[2]. Carita séjén anu ngembang perihal penemuan kopi, nya éta ti saurang Syekh Arab anu nyalametkeun dirina ti kalaparan kalayan nyieun sup ti siki céri anu aya di semak belukar[2].

Ti kira-kira abad ka lima sarta genep kasebut, carita penemuan kopi mekar[2]. Khaldi dipikanyaho saterusna papanggih jeung saurang rahib ngaranna Chadely atawa Scyadly, dicaritakeun kajadian anu dialaman dirina sarta embéna, ogé ka rahib kasebut, ditembrakkeun sarupaning siki céri anu didahar[2]. Rahib kasebut ogé saterusna hayang ngarasakeun pangaruh anu diceritakeun Khaldi[2]. Biji-bijian anu ditarimana dihaluskeun sarta dicampur jeung cai panas[2]. Éta sajarah inuman kopi mimiti[2]

Jenis Kopi[édit | sunting sumber]

Numutkeun daérahna, nya éta:

Kopi Arabika[édit | sunting sumber]

Asalna ti Moka, TanahArab.[1] Rasana kurang pait, lamun di ékspor ku urang sok disebut kopi jawa. [1]

Kopi Liberia[édit | sunting sumber]

Asal ti Liberia,ogé rasana kurang pait. [1]

Kopi Robusta[édit | sunting sumber]

Asalna ti Kongo.[1] Rasana pait, jeung najan nginumna saéutik, akibatna sok hésé saré. Tangkal kopi robusta leubeut buahna. [1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j (id) Saputra, Eka (2008) KOPI, Dari Sejarah, Efek Bagi Kesehatan Tubuh dan Gaya Hidup Panembahan Yogyakarta: Harmoni
Nulis.jpg