Ludwig van Beethoven

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ludwig van Beethoven, sakitar taun 1804

Ludwig van Beethoven (pronounced [ˈbe.to.vɘn]) (dibaptis 17 Désémber, 177026 Maret, 1827) komponis jeung pianis Jerman . Beethoven dianggap salah saurang komponis agung sapanjang sajarah, sarta mere warna nu dominan dina periode transisi antara era musik klasik jeung romantis di musik klasik kulon. Reputasi nu jenius mere inspirasi —sarta dina sababaraha kasus ngintimidasi —ka generasi komponis, musikus jeung pamiarsana.

Lahir di Bonn, Jerman, terus pindah ka Vienna, Austria, dina umur 20-an, sarta terus tumetep di dinya, diajar ka Joseph Haydn tur gancang meunang reputasi salaku pianis. Di ahir umur duapuluh taun, aya gangguan dina "pendengaran" sarta terus ngahasilkeun hasil karya sanajan ngarupakeun awal nu sulit dina kahirupanna. Beethoven salah saurang komponis munggaran nu digawe bebas - nyusun keur konser, ngajual komposisina ka penerbit tur meunang dana dukungan ti nu baleunghar - tinimbang digawe di gereja atawa pangadilan.

Citakan:Multi-listen start Citakan:Multi-listen item Citakan:Multi-listen end

Hirup jeung gawe[édit | sunting sumber]

Pikeun leuwih jéntré ngeunaan jejer ieu, mangga tingal Life and work of Ludwig van Beethoven.

Beethoven lahir di 515 Bongasse, Bonn, Jerman, ti Johann van Beethoven (17401792) jeung Magdalena Keverich van Beethoven (17441787). Beethoven dibaptis dina 17 December, tapi kulawarga jeung guruna Johann Albrechtsberger ngarayakeun tepun taunna dina 16 Desember.

Guru musik munggaran Beethoven nyaeta bapana, salah saurang musikus di pangadilan Electoral di Bonn nu kasar tur teu bisa ditebak. Johann remen balik tengah peuting sarta tuluy ngahudangkeun Ludwig keur ulin jeung manehna oge babaturanna. Bakat Beethoven geus diaku waktu umurna masih keneh bunah. Guru mimiti nu pangpentingna nyaeta Christian Gottlob Neefe. Dina taun 1787 Beethoven ngora indit ka Vienna keur munggaran, dimana manehna panggih jeung ngondang Mozart. Manehna kapaksa mulang ka imahna sabab ibuna ngantunkeun ku sabab tuberculosis. Ibu Beethoven pupus waktu manehna umur 16, sarta dina manehna kudu ngurus 2 adin sabab bapana sering mabok ku pangaruh alkohol.

Beethoven pindah ka Vienna dina taun 1792, dimana manehna diajar keur sabaraha lila ku Joseph Haydn nu ngagantikeun Wolfgang Amadeus Mozart, nu pupus sataun samemehna. Manehna narima instruksi tambahan ti Johan Georg Albrechtsburger (instruktur pra-ulung Vienna) sarta Antonio Salieri. Beethoven gancang nembongkeun kamampuhna salaku piano virtuoso. Karya mimitina sababaraha nomer "opus", trio piano, dina taun 1795. Manehna mimiti awalna karir saperti dina sesa hirupna nyaeta: tinimbang gawe di gereja atawa pangadilan (saperti lolobana komponis samemehna), keur kaperluan hirupna tina usaha kombinasi taunan atawa hadiah ti para bangsawa, pangasilan tina tampil di umum, konser, ngajar sarta hasil ngajualan kartya-karyana.


Karir Beethoven salaku komponis dibagi kana Periode Awal, Tengah, jeung Ahir.


Nulis.jpg



Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikiquote logo
Wikiquote mibanda cutatan-cutatan nu patali jeung artikel ieu dina kaca