Nanotéhnologi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
"Gilinding molékulér" tina salasahiji simulasi komputer NASA.

Nanotéhnologi salaku istilah koléktif nujul ka perkembangan téhnologis dina skala nanométer, biasana 0.1-100nm (Sananométer sarua jeung sapersarébu mikrométer atawa sapersajuta miliméter). Istilah ieu kadang diterapkeun ka sakur téhnologi mikroskopik. Ku sabab nanotéhnologi téh lumaku dina ukuran nu leutik, fénoména fisik nu henteu katalungtik dina skala makroskopis leuwih ngadominasi. Fénoména nanoskala ieu kaasup di jerona éfék ukuran kuantum jeung gaya range pondok saperti gaya van der Waals. Leuwih jauh deui, perbandingan nu nambah lega tina lega pabeungeutan dibandingkeun jeung volume ngabalukarkeun ayana fénoména pabeungeutan. Ku sabab kamajuan komputer tumuwuh sacara ésponénsial, dipercaya yén téhnologi ieu bakal mekar jadi nanotéhnologi dina waktu nu sakeudeung deui ka hareupna.

Dina fiksi jeung média, "nanotéhnologi" sering ngarujuk kana nanotéhnologi molekulér hipotésis (molecular nanotechnology, "MNT").

Sajarah[édit | sunting sumber]

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

The first mention of nanotechnology (not yet using that name) occurred in a talk given by Richard Feynman in 1959, entitled There's Plenty of Room at the Bottom. Feynman suggested a means to develop the ability to manipulate atoms and molecules "directly", by developing a set of one-tenth-scale machine tools analogous to those found in any machine shop. These small tools would then help to develop and operate a next generation of one-hundredth-scale machine tools, and so forth. As the sizes get smaller, we would have to redesign some tools because the relative strength of various forces would change. Gravity would become less important, surface tension would become more important, van der Waals attraction would become important, etc. Feynman mentioned these scaling issues during his talk. Nobody has yet effectively refuted the feasibility of his proposal.

The term 'Nano-Technology' was created by Tokyo Science University professor Norio Taniguchi in 1974 to describe the precision manufacture of materials with nanometer tolerances. In the 1980s the term was reinvented and its definition expanded by K Eric Drexler, particularly in his 1986 book Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology. He explored this subject in much greater technical depth in his MIT doctoral dissertation, later expanded into Nanosystems: Molecular Machinery, Manufacturing, and Computation [1]. Computational methods play a key role in the field today because nanotechnologists can use them to design and simulate a wide range of molecular systems.

Animsi nanosolobong karbon nu muter nunjukkeun struktur 3D.

Bahan, parabot, jeung téhnologi anyar[édit | sunting sumber]

Partikel atawa artéfak nu alami atawa jieunan mindeng mibanda kualitas jeung kapabilitas nu béda ti bahan makroskopikna. Emas, pikeun conto, nu sacara kimiawi inert na skala normal, bisa dipaké salaku katalis kimiawi na skala nano.

Tempo ogé (this list should be transformed into text eventually!):

Potential risks[édit | sunting sumber]

An often cited, but not scientifically tangible worst-case scenario is the so-called grey goo, a substance into which the surface objects of the earth might be transformed by amok-running, self-replicating nano-robots. Defenders point out that smaller objects are more susceptible to damage from radiation and heat (due to greater surface area-to-volume ratios): nanomachines would quickly fail when exposed to harsh climates. More realistic are criticisms that point to the potential toxicity of new classes of nanosubstances that could adversely affect the stability of cell walls or disturb the immune system when inhaled or digested. Objective risk assessment can profit from the bulk of experience with long-known microscopic materials like carbon soot or asbestos fibres.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Karya rujukan nu mangpaat kiwari[édit | sunting sumber]

Nanotéhnologi na fiksi[édit | sunting sumber]

Nanotechnology has also become a prominent theme in science fiction [2], for example with the Borg in Star Trek, the games Deus Ex and Metal Gear Solid, Alexandr Lazarevich' The NanoTech Network [3], Greg Bear's Blood Music, Michael Crichton's Prey, and Neal Stephenson's book The Diamond Age.

Jejer nu patali[édit | sunting sumber]

Inohong[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Lapang utama téhnologi

Edit
Biotéhnologi | Téhnologi komputer | Rékayasa listrik | Éléktro | Mikrotéhnologi | Nanotéhnologi | Rékayasa biomédis | Energy storage | Mesin | Space technology | Téhnologi inti | Téhnologi visual | Téhnologi pakarang | Telekomunikasi | Angkutan