Perunggu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Potongan perunggu kuna kapanggih ngagunduk, sigana rék didaur ulang.

Perunggu nujul ka sakabéh aloy tembaga, utamana jeung timah salaku aditif utama, tapi kadang jeung unsur séjén, kayaning fosfor, mangan, aluminium, atawa silikon. Jaman baheula ieu logam loba pisan dipaké, sahingga dipaké nandaan Yuga Perunggu.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Parabot Cina ti mangsa 722-481 SM.

Perunggu diandel pisan ku sakabéh kaadaban nu kungsi migunakeun ieu logam. Ti parabot imah, pakarang, nepi ka bahan wangunan atawa hiasan dijieun tina perunggu, sabab leuwih kuat batan tembaga atawa batu. Nu pangkahotna kapanggih di Susa, jeung sababaraha situs kuna di Luristan (duanana di Iran) jeung Mésopotamia Irak, titinggal milénium ka-4 SM.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Bronze, Wikipédia basa Inggris (17 Juli 2008).

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]