Sapatu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Boots 1 by wax115.jpg

sapatu nya éta alat pikeun ngabungkus suku anu biasana dijieunna tina kulit atawa bahan séjén , biasanya aya bagian sol,hak, kap, tur tali. Sapatu biasana dikelompokeun dumasar fungsina, saperti sapatu résmi(pesta), sapatu santai (kasual),sapatu dansa, sapatu olahraga, tur sapatu jang gawe[1].Sapatu berfungsi teu jang alas kaki wungkul, tapi oge geus jadi bagean tina penampilan seseorang.

Sajarah sapatu[édit | sunting sumber]

Sapatu anu make sol karet mimiti dijieun tur dibere ngaran Plimsolls

1892 Goodyear sarta perusahaan sapatu karet divisi ti US Rubber Company, mulai ngaproduksi sapatu karet jeung dina bahan kanvas make ngaran anu beda-beda tur anu ahirna ditantukeun yén Keds nyaeta ngaran anu paling alus.[2]

1908 Marquis M. Converse ngadegkeun Converse shoe company, anu ngarevolusi olahraga bola basket leuwih ti saabad tur jadi ikon Amerika.[2].

1917 Sapatu keds nyaeta sapatu atletik munggaran anu diproduksi sacara massal. terus sapatu ieu engkena bakal disebut sneakers ku Henry Nelson McKinney, saurang agen periklanan pikeun N.W. Ayer & Son, sabab solna leuwih halus tur teu ngaluarkeun sora decitan.[2].

1917 Converse ngaluarkeun sapatu basket anu munggaran the Converse All Star.[2].

1920 Adi Dassler, anu ngadegkeun Adidas, mimiti ngaproduksi sapatu olahraga buatan sorangan di kamar mandi indungna tur teu ngagunakeun alat-alat listrik.[2].

1923 The All Star mere kasempatan ka Chuck Taylor All Star, pikeun nyieun sapatu anu merkna Chucks, Cons, Connies. Sapatu ieu kajual leuwih ti 744 juta di 144 negara.[2].

1924 Adi jeung Rudolph Dassler, sarta bantuan 50 anggota kulawargana, ngadaftarkeun bisnisna kalayan make ngaran Gebr der Dassler Schuhfabrik di Herzogenaurach, Jerman. ieu jadi munggaran ngaadegna Adidas saperti kiwari ref name="sumber2"/>.

1931 Adidas munggaran ngapruduksi sapatu tenis.[2].

1935 Converse ngarilis the Jack Purcell make logo Smile di bagian hareupna. Sapatu eta jadi makin dikenal di Hollywood tur di kalangan barudak baong, nanging dina taun 1930, nalika badminton sarta tenis jadi terkenal, Jack Purcell ngan tinggal sajarah.[2].

1948 Puma Schuhfabrik Rudolf Dassler ngadeug di dunia tur ngenalkeun puma Atom, sapatu maen bola munggarn puma digunakeun ku tim sepakbola Jerman Barat.[2].

1950 • Sneakers jadi sapatu pilihan di mamana tur jadi simbol ti pemberontakan. Murah sarta gampang dipibenang ku barudak ngora di seluruh dunia. Di U.S. cheerleaders ngagunakeun sweaters, rok mini tur kaos kaki pendek kalayan sapatu tur atasan canvas (atau keds). The fashion sacara resmi dikenalkeun nalika James Dean difoto ngagunakeun calana jinsna tur sneakers bodas.

1962 Phil Knight jeung Bill Bowerman ngaluarkeun sapatu atletik berteknologi tinggi (dina taunna) Blue Ribbon Sports sarta dina taun 1968 sajalan jeung design tur teknologina anu anayr, nganti ngaranna jadi Nike.[2].

1970Platform shoes kalayan tuur saluhur 2-5 inci jadi inceran lalaki sarta awewe. • Era 70-an oge mangrupa awal pikeun sapatu model bakiak jadi populer.[2].

1972 Logo Adidas ngalaman parobahan kalayan make konsep Trefoil Logo nyaeta logo visual tilu daun kerangkai.[2].

1979 Nike nyiptakeun seri Nike Air anu munggaran. Terus dina taun 1982 dirilis Air Force One, tur ngaluncurkeun si legendaris Nike Air Jordan 1985 anu mangrupa hiji achievement pikeun the rookie of Chicago Bulls, Michael Jordan nepika Nike Air Max dina taun 1987.[2].

1990 Awal era ieu diramekeun ku jenis sapatu anu solna rata, warna-warni tur persegi. Nanging platform shoes berjaya deui .[2].

1995 Museum sapatu Bata di Toronto, Kanada resmi dibuka dina bulan Mei.[2].

1996 Adidas ngalakukeun modernisasi kalayan konsep We knew then-we know now anu ngagambarkeun kasuksesan masa kamari tur kajayaan masa kiwari [2].

1998-2001 Sapatu lars jadi salah sahiji simbol paling populer ti Orde Baru anu militeristik.[2].

2006-2008 Modél wedges shoes cocok jeung loba jenis jenis outfit, warp tur strappy shoes jadi inceran awewe.[2].

Referensi[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg