Sumpit

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sumpit di luhureun sasarandé sumpit

Sumpit nyaéta pakakas dahar nu asalna ti Asia Wétan, bentukna dua tangkal kayu nu panjangna sarua, dicekel ku ramo panangan. Sumpit digunakeun pikeun nyapit jeung mindahkeun kadaharan ti wadah, misalna ti piring A ka piring B, atawa ngasupkeun kadaharan ka baham. Sumpit bisa dijieun ti banda sapertos awi, logam, gading, jeung plastik nu geus dilembutan atawa dilapis ku palapis sapertos pernis atawa cat sangkan teu nyilakaan baham jeung éndah katingalna.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Sumpit dijieun ku bangsa Tiongkok jeung geus diwanoh di Tiongkok ti 3.000 nepi ka 5.000 taun baheula. Dina wargi Tionghoa, dahar babarengan téh dianggapna sabagé sarana pikeun mageuhkeun duduluran jeung kasempetan keur ngarumpul jeung kulawargi jeung réréncangan, jadina ngagunakeun pakakas makan nu seukeut kedah dihindarkeun.

Dina jaman baheula, gading gajah mindeng digunakeun pikeun ngajieun sumpit mahal di Tiongkok. Nu ngagunakeun sumpit ti gading gajah téh kaom pajabat luhur jeung jalma beunghar.

Dina abad ka-6 atawa abad ka-8 Maséhi, sumpit geus mangrupa pakakas dahar nu umum ka séké Uigur nu nyicingan wewengkon stépa Mongolia[1]

Di Thailand, sumpit ngan dikanggo pikeun ngadahar mi jeung sup saenggeus Raja Rama V ngenalkeun pakakas dahar ti Kulon di abad ka-19.

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  • Abe Masamichi, Hashi no hanashi: hashi to shoku no bunka-shi, Horupu shuppan, Juli 1993, ISBN 4-593-53426-7
  • Isshiki Hachirō, Hashi, Kara bukksu, Hoikusha, November 1991, ISBN 4-586-50816-7
  • Isshiki Hachirō, Hashi no bunka-shi: sekai no hashi, nihon no hashi, Ocha no mizu shobō, Desember 1990, ISBN 4-275-01406-5, edisi revisi: Januari 1993, ISBN 4-275-01491-X, cetakan baru: Agustus 1998, ISBN 4-275-01731-5
  • Isshiki Hachirō, Nihonjin wa naze hashi o tsukau ka, Ōtsuki shoten, November 1987, ISBN 4-272-60026-5
  • Egashira Masae, Hashi no hanashi, JDC, Desember 1987, ISBN 4-272-60026-5
  • Kogura Akiko (ed.), Hashizukai ni jushin ga tsuku hon: utsukushii hashi sahō wa wa no kokoro, Riyon sha, Januari 2006, ISBN 4-576-05221-7
  • Takahashi Ryūta, Kyūkyoku no ohashi, Sanseidō, Desember 2003, ISBN 4-385-36192-4
  • Mukai Yukiko, Hashimoto Keiko, Hashi mono to ningen no bunka-shi, Hōsei daigaku shuppan kyoku, November 2001,ISBN 4-588-21021-1

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca



Nulis.jpg