Téko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Téko

Téko nya éta wadah cai anu bisa dijingjing ka mamana.[1] Asalna tina basa Cina.Téko osok dipaké paranti nganteuran cai nginum biasana cai entéh, nganteuran ka jalma-jalma anu eukeur gawé di sawah atawa kebon jst. [2] Téko biasana aya gagang paranti panyepenganana pikeun dijingjing. [2] Lamun téko tina bahan seéng dijerona osok dilapisan email.[2]

Rupa-rupa téko[édit | sunting sumber]

Dumasar kana bahan anu dipakéna:

  1. Téko sééng [1]
  2. Téko kaléng [1]
  3. Téko tembaga [1]
  4. Téko alumunium [3]
  5. Téko taneuh liat, téko ieu alusna dipaké jinis téh Oolong. [4]
  6. Téko stainless stell [4]
  7. Téko kuningan [4]
  8. Téko keramik, téko jinis ieu alusna dipaké téh héjo ku sabab téko keramik leuwih téréh ngaluarkeun suhu panas dina jero téko.[4]
  9. Téko gelas.[4]

Cara ngaleungitkeun kokotor dina téko[édit | sunting sumber]

Téko ilaharna sok dipaké wadah cai entéh, lila kalilaan téko téh sok jadi kotor alatan urut entéh anu napel warnana.[5] Cara ngaleungitkeun kokotor dina téko nya éta ku cara téko téh digosok ku lebu, asupkeun éta lebu kana jero téko tuluy béré cai nepi ka pinuh sanggeus kitu antepkeun salila sapeuting.[5] Salain ku lebu bisa ku kulit jeruk nipis. Carana asupkeun beulahan kulit jeruk nipis kana jero téko tuluy digolakeun, sanggeus kitu pareuman éta kompor antepkeun salila sajam.[6] Piceun caina tuluy bersihkeun bagian jero téko.[6]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  2. a b c Rosidi,Ajip Spk. 2000.Ensiklopedi Sunda, Alam, Manusa, dan Budaya termasuk Budaya Cirebon dan Betawi. Jakarta:Pustaka Jaya.
  3. Hadi,Makin.(1991).Peperenian (Kandaga, Unak-anik, Rusiah Basa Sunda).Bandung: Geger Sunten.
  4. a b c d e Koleksi Teko Tehku (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)
  5. a b Menghilangkan Noda Teh pada Teko (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)
  6. a b 16 manfaat kulit lemon (Dicutat tanggal 20 Oktober 2011)