Ale

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ngaléan, nyaéta mitembayan atawa ngawitan barang laku,gagawe, atawa ngabuat raraméan.[1] Ngaléab tina kata ale anu dipigawe ku pemilik atawa panggarap sawah. Bisa ogé di bantuan ku budakna atawa ku dulurna. Anu gunana jang nyieun bibinih atawa anu biasa disebut indung pare. Biadana anu sok di awurkeun dina taneh anu nang ngalelemah atawa bisa di sebut taneh rata. Ngaelan osok di lakuken samemeh di pelak kurang leuwih 2-3 poé ka arek di pelak. Undung pare biasana sok di keêm dina cai minimal 2 poé samemeh di pelak. Omongan ngaléan geus asing geus tara dipaké ku kolot-kokot urang, jeung geus tara dipaké deui ku sababa geus tara biasa nepi ka jaman kiwari.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]


  1. a b Rosidi, Ajip, 1938-; Pustaka Jaya (Firm) (2000). Ensiklopedi Sunda : alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi (Cet. 1 ed.). [Jakarta]: Pustaka Jaya. ISBN 9794192597. OCLC 45463431.