Alusi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Alusi nyaéta référensi (tuduh kana),boh langsung boh teu langsung,[1] ka hiji jelma, tempat, kajadian, atawa kana karya sastra séjén.[1] Warnaning alusi kapanggih dina ieu petikan, tina guguritan Laut Kidul karya R.H. Muh. Suéb (Kalipah Apo) anu dimuat dina Volksalmanak taun 1921.[1]

....

Matak waas pacampur jeung sedih.

gunung-gunung kabéh narémbongan.

Gunung Pangrango ngarojo.

bangun nu diharundum.

ngadagoan nu tacan sumping.

nyeri duméh ditilar.

mani alum nguyung.

nguyung wuyung karungrungan.

ngan dijieun Pangrango cicirén nagri.

nagara Pajajaran.

Pajajaran tilas Siliwangi.

wawangina nu kari ayeuna.

ayeuna nya dayeuh Bogor.

Batutulisna kantun.

kantun liwung jaradi pikir.

mikir nu disada.

hanteu surud liwung.

teuteuleuman kokojayan.

di Ciliwung nunjang ngidul Siliwangi.

nuus di Pamoyan.[1]

Alusi téh salah sahiji majas perbandingan nu téu langsung ku tokoh atawa peristiwa dina karya sastra.[1]

Rujukan[1][édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Iskandarwassid (2016). Kamus Istilah Sastra Sunda. Bandung: Geger Sunten. p. 13.