Batik Tulis Garutan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kagiatan jeung usaha dina widang pembatikan di Garut mangrupa warisan ti karuhun nu lumangsung turun temurun sarta geus mekar lila saméméh merdéka. Dina taun 1945 Batik Garut beuki sohor ku sebutan Batik Tulis Garutan nu ngalaman kajugalaanana antara taun 1967-1985 nu ngawengku 126 unit usaha. Dina mekarkeun Batik Tulis Garutan, hasil produksi Garutan ngalaman turun. Hal ieu alatan ku beuki melesatna batik printing, kurangna kahayang “ generasi penerus” dina usaha batik tulis, sarta kurangna bahan jeung modal/waragad ogé kurangna cara/ stratégi dina masarkeunana. Batik Garutan umumna digunakeun pikeun kaén sinjang, tapi bias ogé dipaké pikeun nyumponan kabutuhan sandang liana. Wentuk Motif Batik Garutan ngagambarkeun ciri tina kahirupan sosial budaya, falsafah hirup sarta adat istiadat urang sunda. Sababaraha wujud Batik Garut sacara Visual bisa digambarkeun ngaliwatan motif jeung warnana. . Dumasar kana pamikir jeung ide kaciptana batik garutan, motif-motif nu digambar wentukna géométrik nu ngagambarkeun minangka ciri has rupaning pamaésna. Wentuk-wentuk liana tina motif Batik Garut di antarana flora jeung fauna. Wentuk géométrik umumna ngajugjug kan garis diagonal, wentuk kawung atawa belah ketupat. lolobana warnana gading dipapaés ku warna nu leuwih kolot atawa kontras liana nu mangrupa karakteristik has batik garutan. Kiwari pengolahan batik garutan puseurna aya di Garut kota. Kapasitan produksi pertauna rata-rata 1.296 potong.