Cangkok

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Cangkokan tangkal Céri anyar

Cangkok nyaéta salah sahiji cara pikeun ngembangbiakeun tutuwuhan ku cara melak babagian catang na nu diusahakeun akaran heula, saméméh diteukteuk tuluy dipelak dina taneuh.[1] Tuwuhan nu bisa dicangkok ngan ukur tutuwuhan dikotil jeung tuwuhan biji terbuka.[1] Cara ngembangbiakeun ku cara nyangkok kawilang hadé, komo saupama dipaké pikeun bungbuahan.[1] Rasa jeung wangun buah nu dihasilkeun ku cara dicangkok mah biasana bakal sarua percis jeung indukna, béda jeung lamun dipelakna ku cara melak kawas biasana, nyaéta melak maké sikina.[1]

Pakakas nu Dipaké[édit | édit sumber]

Aya sababaraha pakakas anu kudu aya saupama urang édék nyangkok,[2] nyaéta:

  1. Péso nu teu tihiangan
  2. Taneuh hideung nu gembur
  3. Plastik atawa tapas kalapa
  4. Tali pelastik
  5. Cai sacukupna
  6. Ragaji

Léngkah-léngkah Nyangkok Tuwuhan[édit | édit sumber]

Dina nyangkok tuwuhan téh aya sababaraha léngkah nu kudu dilakonan sangkan hasilna bisa hadé kawas nu dipikahayang,[2] nyaéta:

  1. Pilih catang tangkal nu geus kolot/ boga kambium (rambutan, jambu, buah, kadongdong,jsté) miboga diaméter kira-kira 2 cm. [rujukan?]
  2. Keureut babagian kulit catang kira-kira 10 cm, satuluyna antepkeun salila 10-15 menit atawa nepi ka getahna garing.[rujukan?]
  3. Sanggeus garing, campurkeun taneuh jeung cai sacukupna, tuluy diaduk nepi ka rata baseuhna (Tong baseuh teuing).[rujukan?]
  4. Kemudian tanah tersbut ditempelkan ke batang yang telah di kerat kulitnya dan dibungkus menggunakan plastik atau sabut kelapa.[rujukan?]
  5. Saméméh nalian pelastik atawa tapas kalapa, pastikeun catang tangkal nu geus disisit katutupan ku taneuh, sangkan catangna teu kakurangan cai.[rujukan?] Satuluyna antepkeun salila 3-4 bulan, sarta sébor 3x saminggu.[rujukan?]
  6. Sanggeus 3-4 bulan, akar cangkokan bakal jadi, keureut ti belah handap cangkokan maké ragaji. [rujukan?]
  7. Keureut catang-catang laleutik jeung daun, ku sabab bakal mangaruhan jeung bakal ngakibatkeun gerakan nu ngabalukarkeun sababaraha akar na paregat.[rujukan?]
  8. Buka bungkus cangkokan, kudu ati-ati sangkan akarna teu ruksak.[rujukan?]
  9. Tuluy pelak heula dina polybag nepi ka catang jeung daun-daun anyarna jaradi.[rujukan?]
  10. Sanggeus catang jeung daun anyar jadi, cangkokan geus siap dipelak langsung dina taneuh.[rujukan?]

Rujukan[édit | édit sumber]