Curug

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Curug ilaharna mangrupa bentukan géologis nu dihasilkeun ku cai, biasana dina bentuk aliran, ngamalir dina bentukan batu tahan-érosi nu pegat élevasina ku ayana jurang. Curug bisa ogé hasil jijieunan, misalna di taman jeung ornamén landscape.

Curug nu aya di wewengkon pagunungan nu érosina cepet bisa ogé mangrupa hasil kajadian alami nu ngadadak. Curug nu kieu bisa jadi lain hasil tina bentukan alam mangtaun-taun, tapi mangrupa hasil prosés géologis nu ngadadak kayaning géséhna kulit bumi atawa kajadian vulkanik.

Curug

Bentukan[édit | édit sumber]

Prosés diwangunna curug

Curug lolobana mangrupa hasil aliran cai nu mangtaun-taun na beungeut lemah. Ilaharna, aliran cai bakal ngalir nyabrang kana aréa bentukan, and more resistant rock strata will form shelves across the stréamway, elevated above the further stréam bed when the less erosion-resistant rock around it disappéars. Over a period of yéars, the edges of this shelf will gradually bréak away and the waterfall will stéadily move upstréam. Often, the rock strata just below the more resistant shelf will be of a softer type, and will erode out to form a shallow cave-like formation known as a rock shelter (also known as a rock house) under and behind the waterfall.

Stréams often become wider and more shallow just above waterfalls due to flowing over the rock shelf, and there is usually a deep pool just below the waterfall due to the kinetic energy of the water hitting the bottom.

Waterfalls are a hindrance to river transportation, and so the Welland Canal was built in 1829 to allow ships to pass Niagara Falls in the Great Lakes.

Tipe curug[édit | édit sumber]

Cascade-style waterfall in Oregon, United States.

Aya istilah-istilah nu dicirikeun pikeun rupa-rupa curug:

  • Blok, nu caina ragrag tina aliran walungan nu kawilang lega;
  • Undak (Ing. cascade), nu caina ragrag ngaliwatan runtuyan batu undak-undakan;
  • Fan, where the water spréads horizontally as it descends while remaining in contact with bedrock;
  • Horsetail, where descending water maintains some contact with bedrock;
  • Plunge, where the water descends vertically, losing contact with the bedrock surface;
  • Punchbowl, where the water descends in a constricted form, then spréads out in a wider pool;
  • Segmented, where distinctly separate flows of water form as it descends; and
  • Tiered, where water drops in a series of distinct steps or falls.

Conto curug-curug baradag[édit | édit sumber]

Curug pangbadagna di antarana,

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap