Dangkalan Sahul

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dangkalan Sahul nyaéta bagian tina lémpéng landas kontinén benua Australia anu ayana di palebah kaléreun basisir utara Australia jeung lautan kidul pulau Papua. Paparan Sahul ngabéntang ti Australia kalér nepi ka laut Timor tug nyambung ka timur di laut Arafuru nu nyambung jeung pulo Papua. Kapuloan Aru ngajendol di luhureun Paparan Sahul. Paparan Sahul ogé ngalingkup Paparan Rowley anu ayana di sisi Samudra Hindia di barat laut Australia anu ngabéntang tikakeun tanjung di barat laut Australia.

basa cai laut turun pas keur jaman és Pléistosén, kaasup jaman es makéésimum terakhir, sakiratan 18.000 taun baheula, Paparan sahul nyaéta dataran nu muka di luhureun laut. Bukti anu ngadukung nyaéta sisi basisir kiwari ditandaan ku lokasi anu kiwari titeuleum ka laut kira-kira 100 tikakeun 400 méter di jero laut.