Demam berdarah

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Demam Berdarah hemorrhagic (DBD) nyaéta kasakit anu disababkeun ku virus nu dibawa ku reungit. Istilah demam berdarah hemorrhagic kadang sok disebut ogé panyakit "megatkeun-tulang" sabab kadang nyababkeun nyeri sendi jeung otot nepi ka parna.[1]

Tanda jeung ciri demam berdarah[édit | édit sumber]

Gejala awal panyakit demam berdarah klasik biasana dimimitian ku muriang salila 4 nepi ka 7 poé sanggeus kainféksi ku hiji reungit. Lian ti éta aya deui cirina anu unina kieu.

  • muriang nepi ka 40 derajat Celcius
  • lieur nepi ka karasa parna
  • Nyeri di sabudeureun panon
  • otot parna sarta nyeri sendi.
  • Seueul sarta utah
  • baruntus, baruntus bisa jadi muncul sakuliah awak 3 nepi ka 4 poé sanggeus muriang, tuluy turun sanggeus 1 nepi ka 2 poé. Pasien bisa leuwih loba baruntus hiji dua poé sanggeusna.[1]

Gajala dengue hemorrhagic fever[édit | édit sumber]

Gejala demam berdarah hemorrhagic ngawengku sakabéh gejala demam berdarah klasik atawa kadang ditambahan ku:

  • Ruksakna pembuluh getih jeung limpa
  • Ngaluarkeun getih tina irung, gugusi, atawa handapeun kulit,

"ieu jenis panyakit DBD bisa ngabalukarkeun nu katerapna tilar dunya."[1]

Gajala dengue shock syndrome[édit | édit sumber]

Gejala sindrom shock berdarah, jenis panyakit DBD pangparnana, ngawengku sakabéh gejala Palasik demam berdarah jeung demam berdarah hemorrhagic ditambah ku bocorna pembuluh darah jeung ngalaman ngadarah nu parna.

Ieu jenis panyakit biasana dirandapan ku barudak (jeung sabagian nu geus sawawa) anu ngalaman inféksi berdarah kadua. Ieu jenis panyakit téh mindeng fatal, utamana ka barudak.[1]

Cara ngajauhan panyakit Demam Berdarah[édit | édit sumber]

  • pola hiru beresih jeung séhat

Reungit resep kana tempat nu kotor . Ku alatan éta, tetep di lingkungan kudu diayakeun beberesih rutin kayaning sasapu di imah, ulah nyimpen baju kotor lila teuing di hiji tempat, nepi ka ngaberesihan tempat neundeun cai di lingkungan imah.

  • meresihan solokan jeung nyikat bak cai

Salian meresihan solokan,tangtu kudu merhatikeun tempat neundeun cai atawa bak mandi. Sabab endog reungit gampang nyaliara dina tempat nu kawas kitu

  • daur mulang barang urut

Ulah ngantep barang henteu kapaké di imah. Daur mulang barang henteu kapake bisa mantuan ngurangan reungit.

  • gunakeun bubuk larvacidal

Bubuk larvacidal bisa digunakeun keur ngajaga cai sangkan euweuh endog reungit anu jadi jentik.

  • maké jaring ranjang anti reungit jeung ubar awak (lotion)

Paké jaring sangkan reungit teu ngaganggu keur saré. Paké ogé lotion reungit saméméh saré peuting atawa beurang.

  • Ngajaga ku cara melak lauk[2]

Sacara biologis, proliferasi reungit bisa dikurangan ku cara melak lauk. Lauk téh jadi prédator jentik reungit di sabudeureun lingkungan imah.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d "Demam Berdarah Dengue (DBD): Gejala, Obat, Penyebab". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-03-02. 
  2. a b Media, MotherandBaby Indonesia-MRA Printed. "6 Cara Mencegah Demam Berdarah di Lingkungan Rumah". www.motherandbaby.co.id (dalam Indonesia). Diakses tanggal 2019-03-02.