Dimensi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dimensi nyaéta lambang hurup tina kuantitas anu diturunkeun tina magnituda utama, tanpa nimbangkeun jumlah. Dimensi dinyatakeun kana lambang huruf gedé, atawa hurup leutik tur kandel, jeung ku kurung pasagi. Penulisan dimensi contona a atawa A Dimensi nunjukkeun magenituda tedak tina magenituda naon wae. Aya 7 dimensi dina fisika, sesuai jeung jumlah magnituda pokok. Tinggali tina meja dihandap.

Magnituda Utama Dimensi Satuan
Massa M kg
Panjang L meter
Waktu T sekon
Suhu Kelvin
Arus listrik E Ampere
Intensitas cahaya I candela
Jumlah zat A mole

Dimensi éta lolobana dicokot tina basa Inggris, contona massa (mass), panjang (long), waktu (time). Cara nentukeun dimensi magnituda turunan bisa diteumpo dina rumus jeung satuan anu dipake. Tempo dina meja dihandap

Magnituda tedak Rumus Dimensi
Kecepatan (v) [LT−1]
Percepatan (a) [LT−2]
Luas (A) Panjang x lebar [L2]
Gaya (F) massa (m) x percepatan(a) [MLT−2]
Usaha (W) Gaya x perpindahan [MLT−2]

Magnituda tedak kecepatan asalna tina panjang jeung waktu, sabab dimensina [LT−1]; L = long (panjang); T = time (waktu). Aya ogé magnituda tedak anu boga rumus beda tapi boga dimensi sarua. Contona usaha, énérgi potensial, énérgi kinetik, énérgi mekanik satuanna joule, jadi, dimensina [MLT−2]. Dimensi gé bisa dipaké pikeun nentuken kabeneran rumus anu dipake.

Percepatan (a) =

t =

T = ; M, L jeung T silih leungitkeun

T = T Sesana tinggal T

Jadi rumus anu dipaké geus beuneur, sabab T = T.

Jadi dimensi boga dua kagunaan, nyeta:

  1. nunjukkeun Kasataraan dua magnituda anu katempo beda padahal sarupa
  2. nentukeun katepatan rumus anu saling patali

Aya ogé anu magnituda tedak anu teu maké dimensi, nyaéta sudut bidang datar jeung sudut ruang.