Garéja-Garéja Katolik Wétan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Garéja-Garéja Katolik Wétan atawa Gareja-Gareja Katolik Oriéntal (Citakan:Lang-lat) atawa Garéja-Garéja Katolik Ritus Wétan anu kungsi disebut Gareja-Gareja Uniat[lower-alpha 1] nyaéta dua puluh tilu Garéja partikular Kristen Wétan sui iuris dina pasakutuan sampurna kalawan Sri Paus di Roma, minangka bagian ti Garéja Katolik sadunya. Dina pingpinan batrik-batrik, uskup-uskup métropolit, jeung uskup-uskup agung utama, pamaréntahan Garéja-Garéja Katolik Wétan diayakeun miturut kana Kitab Kanon Garéja-Garéja Wétan. Salian ti éta, unggal Garéja Katolik Wétan mibanda kanon-kanon jeung hukum-hukumna sorangan, tur dirojong pikeun ngamumulé tradisina séwang-séwangan. Nurutkeun kana data Annuario Pontificio (buku rujukan taunan Garéja Katolik), sakumna umat Garéja-Garéja Katolik Wétan jumlahna kurang leuwih 16 yuta urang atawa 1,5% ti jumlah sakabéh umat Katolik, perséntase saleuwihna kaadeg ku 1,2miliar leuwih umat Garéja Latin (Garéja Kulon).

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Ku sabab konotasina goréng, istilah ieu dianggap kurang sopan pikeun dipaké. Salian ti éta, teu kabéh Garéja Katolik Wétan téh pecahan ti Garéja séjén.

Rujukan[édit | édit sumber]

Bacaan satuluyna[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]