Génotéks

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Genoteks)
Jump to navigation Jump to search

Génotéks (Yunani, geno, génésis, produksi), hubunganna jeung fénoteks (Yunani, pheno, medal), mimiti dipedalkeun téh ku Julia Kristeva dina buku anu judulna Semeiotike: Recherches pour une semanalyse (1969). [1]Istilah ieu mindeng patukeur jeung ginotéks, anu analogina jeung ginokritik, naskah anu ditulis ku awéwé.[1] Génotéks ngabogaaan wangenan, nyaéta minangka génotéks sarta naskah nu tangtu luyu kalawan pamadegan Kristeva sepertos dijelaskeun dina éba agian.[1]Ceuk Kristeva konsép ginotéks téh diadopsi ngaliwatan ahli basa Rusia Saumjan jeung Soboleva.[1] Dina élmu basa dianohkeun jeung istilah génotipe jeung fénotipe, anu mimiti jadi cicirén fisik anu nyumput, runtuyan génétika téh akibat évolusi biologi, ari anu kadua mangrupa wujud fisik anu dihasilkeun ngaliwatan hubungan génotipe jeung alam.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Kutna Ratna, Nyoman (2018). Ensiklopedia (2000 Istilah Biografi, Karya, Metode ,dan Teori Sastra). Yogyakarta: Pustaka Pelajar. ISBN 9786022297437.