Élmu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Élmu alam: Planét Mars (kénca), Planét Mérkuri (katuhu), Bulan (handap kénca), Pluto (handap tengah), sarta Haumea (handap katuhu), babandingan skala ngagunakeun diaméter Sirius B

Élmu nyaéta sakumna usaha sadar pikeun nalungtik, manggihan sarta ngaronjatkeun pamahaman manusa ti sagala rupa sisi kanyataan dina alam manusa [1]. Sisi-sisi ieu diwatesan ambéh dihasilkeun rumusan-rumusan anu pasti. Élmu méré kapastian kalawan ngawatesan wengkuan tetempoanana, sarta kapastian élmu-élmu meunang ti kakawatesanana [2].

Contona: Élmu Alam ngan bisa jadi pasti sanggeus widangna diwatesan kana hal anu materil waé atawa élmu psikologi ngan bisa norah laku-lampah manusa lamun ngawatesan wengkuan tetempoanana kana sisi umum ti laku-lampah manusa anu nyata. Patali jeung conto ieu, élmu-élmu alam ngajawab pananya ngeunaan sabaraha jauhna panonpoé ti bumi, atawa élmu psikologi ngajawab naha saurang wanoja luyu pikeun jadi parawat.

Kecap élmu sorangan mangrupakeun kecap serepan tina basa Arab "ilm" [3]. anu hartina surti, ngarti, atawa nyaho. Élmu pangaweruh bisa boga harti surti kana hiji pangaweruh, sarta élmu sosial bisa boga harti nyaho masalah-masalah sosial.


Widang-widang élmu[édit | édit sumber]

Élmu alam[édit | édit sumber]

Élmu sosial[édit | édit sumber]

Élmu terapan[édit | édit sumber]

Téma nu patali[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Prof. Dr. C.A. van Peursen: Filsafat Sebagai Seni Untuk Bertanya. Dikutip dari buku B. Arief Sidharta. Apakah Filsafat dan Filsafat Ilmu Itu?, Pustaka Sutra, Bandung 2008. Hal 7-11.
  2. Prof. Dr. C.A. van Peursen: Filsafat Sebagai Seni Untuk Bertanya. Dikutip dari buku B. Arief Sidharta. Apakah Filsafat dan Filsafat Ilmu Itu?, Pustaka Sutra, Bandung 2008. Hal 7-11
  3. Wahid, Ramli Abdul. Ulumul Qu’ran, Grafindo, Jakarta, 1996, hal. 7.

Tumbu ka luar[édit | édit sumber]