Élmu bahan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Élmu bahan ngawengku bagian-bagian ti kimia, fisika, géologi, ogé biologi nu patali jeung sipat-sipat fisik, kimiawi, atawa biologis rupa-rupa bahan/matéri. Élmu ieu biasana dianggap salaku élmu terapan, sabab sipat-sipat nu diulik biasana dipatalikeun jeung tujuan industrial.

Élmu bahan ngawengku sakabéh opat kelas bahan nu masing-masing boga widang ulikanana séwang-séwangan: (1) logam jeung métalurgi, (2) keramika, semikonduktor, jeung bahan éléktronik lianna, (3) polimér, (4) komposit jeung biomaterial nu bisa asup kana kelas bahan 1 n.k. 4 tadi. Métalurgi jeung keramika mibanda sajarah nu panjang salaku disiplin rékayasa/téhnik, tapi ku sabab élmu nu jadi tatapakan disiplin ieu larap ka sakabéh kelas bahan, mangka élmu bahan dianggap salaku disiplin anu misah.

Élmu bahan aya patalina jeung rékayasa bahan, nu condong museur kana téhnik ngolah (casting, rolling, welding, cangkok ion, kamekaran kristal, thin-film deposition, sintering, glassblowing, jsb.), téhnik analitis (mikroskop éléktron, difraksi sinar-X, kalorimétri, mikroskopi inti (HEFIB) jsb.), rancang bahan, sarta untung/rugina dina produksi industrial.

Sub-widang élmu bahan[édit | édit sumber]

Jejer nu patali dina fisika[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]