Keramik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
keramik kasar: hateup

Keramik/ke·ra·mik/ nyaéta taneuh liat anu dicampur jeung mineral séjén tuluy dibeuleum [1];

Keramik asalna tina Kecap; κεραμικός kecap basa Yunani (keramikos);" karajinan "atawa" pikeun karajinan ",[2] ti κέραμος (keramos),"kotak, karajinan "[3] Kecap "keramik" bisa dipaké salaku kecap sipat pikeun ngagambarkeun hiji bahan, produk atawa prosés, atawa bisa dipaké salaku nomina, naha husus, atawa, leuwih umum, salaku jamak sabagé kecap banda"keramik".[4] barang tembikar (porsélén) Keramik asalna tina kecap keramikos dina basa Inggris nelahna burn stuff (barang-barang anu dibeuleum) nétélakeun di mana sipat-sipat bahan kramik téh kudu ngaliwatan heula dibeuleum ku seuneu anu suhuna panas kacida[5] Keramik ogé mangrupa hiji bahan anu kawilang tahan ku panas, henteu organik, jeung lain logam. Keramik bisa digolongkeun kana dua golongan: keramik tradisional jeung anu dirékayasa. Keramik tradisional kasup dijerona taneuh tela/liat, kaca ''silikat'' jeung semén; ari anu dirékayasa kaasup dijerona ''karbida'' (SiC), ''oksida'' murni (Al2O3), ''nitrida'' (Si3N4), jeung loba deui. Keramik loba onjoyna ti batan nulian. di antarana waé leuwih heuras ti batan waja; leuwuh kuat kupanas ti batan logam ogé henteu karahaan; bahan bakuna loba jeung murah.[6] Bahan keramik kiwari pohara lobana dipaké pikeun kabutuhan sapopoé, mimiti magnét kulkas nepikeun ka kabutuhan industri, dipaké produksi logam aérospace, éléktronik, otomotif jeung sajabana. Di jaman kiwri dipaké ogé pikeun alat ngubaran, katelahna biokeramik anu henteu saeutik mangpaatna. Ieu biokeramik saruan jeung alumina ogé zirkonia, dipaké gaganti tulang dina operasi ortopédi, bisa ogé bahan huntu palsu, jeung sajabana [7] [[Image:Ceramic fractured SEM.TIF|right|thumb|Hiji low magnification [[Mikroskop nyekén/mariksa éléktron | SEM micrograph]] cara anu penting pikeun mariksa bahan keramik. Sipat keramik fracturing/dipotongkeun]]

Sajarah Keramik[édit | édit sumber]

Karajinan Keramik salah sahiji téknologi manusa anu pangkolot. Salila budaya Paléolithic Gravettian mimiti dijieun tina patung leutik pikeun sasajén[8] Conto heubeul anu kawentar nyaéta Venus Dolní Věstoniceumurna kira 30.000 taun[9] Urang Cina di propinsi Hunan umurna kurang leuwih geus 17,500-18,300 taun magihan cara pikeun ngolah ieu keramik .

Sipat Keramik[édit | édit sumber]

Sipat keramik anu ilahar dipikawanoh nyaéta rapuh, bisa dititénan umpamana tina keramik tradisional nyaéta barang pecah belah kayaning, gelas, kendi, gerabah jeung sajabana, sanajan ieu sipat henteu kaasup kana keramik-keramik anu béda, utama modél kramik hasil tina sintering, jeung campuran sintering nyaéta campuran keramik jeung logam. sipat séjéna nyaéta tahan ku panas anu pohara, contona waé keramik tradisional anu dijieun tina taneuhh liat, flint, jeung feldspar kuat nahan kana panas nepikeun ka 1200 C, keramik hasil pangropéa/rekayasa bisa tahan nepikeun kan suhu 2000 C. kusagala kakuatan anu dipibanda keramik ieu nepika kiwari masih jadi bahan panalungtikan para élmuwan..

Spherical Hanging Ornament, 1575-1585, Ottoman Period. Brooklyn Museum.
Huntu Palsu

Barang Tina Keramik[édit | édit sumber]

Nurutkeun kagunaan[édit | édit sumber]

Aya sababaraha bagéan dina kahirupan urang anu ngamangpaatkeu ieu keramik saperti:

Taneuh liat[édit | édit sumber]

  • Gerabah,Dibeuleum ltapi henteu panas jiga anu séjén
  • Pariuk, atawa ukuran anu deukeut jeung pariuk
  • Porselen, anu mibanda kandungan kaolin luhur

Keramik téhnis[édit | édit sumber]

Keramik Téknis ogé bisa digolongkeun kana tilu kategori bahan nu béda:

Unggal salah sahiji kelas ieu bisa ngamekarkeun sipat bahan anu unik sabab keramik tangtu bakal jadi crystalline.

Keramik Arkhéologi[édit | édit sumber]

Artifak keramik boga peran penting dina ''arkéologi'' pikeun ngarti kana budaya, téknologi jeung paripolah bangsa jaman baheula. Sanajan artifak anu kapanggih mangrupa potongan laleutik tina karajinan jaman baheula. Tuluy waé di kumpulkeun ditumbutumbu deui ngajadi wujud asalna supaya gampang pikeun nganalisis. Analisis tradisional ngawengku asihan artifak keramik, sherds jeung popotongan nu leuwih gedé kana tipe husus dumasar kana gaya, wangunan, manufaktur jeung morfologi. Ku cara nyieun typologies ieu kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngabedakeun beda antara gaya budaya, tujuan kaayaan keramik jeung téhnologis rahayat antara conclusions séjén. Sajaba ti éta, ku nempo parobahan gaya keramik kana waktu éta mungkin pikeun misahkeun (seriate) keramik snu jadi grup diagnostik béda (assemblages). Ngabandingkeun hiji artifak keramik jeung assemblages tanggal dipikawanoh ngamungkinkeun keur mikanyaho jujutanna .[12]

Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. Keramik numutkeun KBBI
  2. κεραμικός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  3. κέραμος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  4. Palaeolexicon, Word study tool of ancient languages
  5. [1]
  6. Naon ari keramik
  7. Keramik nyaeta
  8. Thomas Einwögerer: Die jungpaläolithische Station auf dem Wachtberg in Krems, Niederösterreich. Eine Rekonstruktion und wissenschaftliche Darlegung der Grabung von J. Bayer aus dem Jahre 1930. Mitteilungen der Prähistorischen Kommission Bd. 34, Wien 2000.
  9. Miroslav Králík: Ancient ceramics and imprints on their surfaces. In Pavlov – Excavations 2007–2011. Vyd. 1st. Brno: Academy of Sciences of the Czech Republic, 2011. The Dolní Věstonice Studies, Bd. 18, ISBN 978-80-86023-85-4, S. 207–244 (Kapitel III.10.)
  10. "Whiteware Pottery". Encyclopædia Britannica. Diakses tanggal 30 June 2015. 
  11. Greg Geiger Introduction To Ceramics, American Ceramic Society
  12. Mississippi Valley Archaeological Center, Ceramic Analysis, Retrieved 04-11-12

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg